Staročeský kaldoun

Tahle typická masopustní polévka nemohla kdysi chybět na žádném stole. Je hodně sytá, vydá za samostatné jídlo.

Příprava: 225 min

Náročnost: x x

Cena: 190 Kč

Potřebujete:

700 g masových odřezků (vepřové, hovězí, drůbeží, telecí)

kousek telecího kolínka

250 g drůbků (krky, játra, žaludky, srdíčka)

1 celer

2 petržele

3 mrkve

2 cibule

1/2 kapusty

1/2 květáku

sůl, muškátový oříšek

2 bobkové listy

nové koření, pepř

100 g másla

hladkou mouku

1.Do velkého hrnce dejte všechny masové odřezky a kosti. Přidejte rozpůlenou cibuli, podélně rozkrojené 2 mrkve, 1 petržel, polovinu celeru pokrájeného nahrubo, bobkový list, nové koření a pepř. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte pomalu asi 3 hodiny. Mezitím v jiném hrnci povařte v osolené vodě celé droby.

2 V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte a na chvíli odstavte. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm nakrájenou druhou cibuli. Pak přidejte nakrájenou zbylou zeleninu, orestujte, zalijte přecezeným horkým vývarem, přiveďte k mírnému varu a vařte 5 minut.

3 Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a 15–20 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, pokrájené maso a droby a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

reklama