Staročeský jahelník se švestkami

Vyzkoušejte úžasný recept našich babiček

Jahelník je velmi chutné sladké jídlo, trochu podobné rýžovému nákypu se švestkami.

O Velikonocích jste určitě nešetřili masovými dobrotami, a teď byste si ve znamení jarní očisty mohli dopřát několik zdravých bezmasých jídel. Zaručeně si pochutnáte!

Také vás může zajímat ...

Suroviny na 4 porce:

1 litr mléka

160 g jáhel

2 lžíce cukru

citronová šťáva

kůra z půlky citronu

3 vejce

40 g másla

250 g sušených švestek

špetka soli

Postup:

Uvaříme jáhly v jednom litru mléka na mírném ohni doměkka (35–45 minut) a necháme je úplně vychladit. Zatím švestky namočíme do vody a vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Do studených jáhel zamícháme cukr, citronovou šťávu a kůru a žloutky. Bílky z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Ty pomalu přimícháme do jahelné směsi.

Pak směs rozetřeme na vymaštěný pekáč, napícháme do ní scezené švestky, poklademe kousky másla a necháme v troubě zapékat 30 minut.

Příprava: 75 minut

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...