Příprava: 20 minut, Náročnost: 2, Cena: 35 Kč
Typ steaků závisí na době propékání a intenzitě teploty.
Suroviny na 4 porce:
- 4 steaky ze svíčkové cca
- 4 cm silné
- 1 lžíce oleje
- 60 ml portského vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 2-3 lžíce zeleného pepře
- 1 lžička másla
Postup:
- Steaky jemně hřbetem ruky naklepeme. Ovážeme je potravinovým provázkem, aby držely tvar.
- Rozpalíme pánev s olejem a steaky na ní opečeme, z každé strany asi 1 minutu. Pak je vyjmeme a přeneseme na malý plech vyložený pečicím papírem. Mezitím vrátíme pánev na oheň a vlijeme do ní portské víno.
- Mícháme, až se víno spojí s výpekem ze steaků. Přidáme zelený pepř a hovězí vývar. Vaříme několik minut, až omáčku zredukujeme asi na polovinu. Podle chuti osolíme a opepříme a vmícháme máslo.
- Předehřejeme si troubu na 220 °C. Vložíme do ní steaky a pečeme asi 7 minut. Vyndáme je z trouby a necháme ještě asi 3 minuty odpočinout. Servírujeme s opečenými brambory přelité omáčkou..