Můj kousek štěstí

Svatomartinská husa

Na husu má každý trochu jiný recept, někdo ji peče pomalu třeba celou noc. I ten nejjednodušší způsob přípravy ale vykouzlí voňavou lahůdku s křupavou kůžičkou.

Potřebujete:

1 husu, 1 lžíci soli, 4 lžíce kmínu, 1 cibuli, 3–4 jablka,

Postup:


  1. Husu omyjte, osušte a zevně i uvnitř osolte a posypte kmínem. Očištěnou cibuli pokrájejte na větší kousky. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na kousky, smíchejte je s cibulí a naplňte jimi vnitřek husy.

  2. Husu dejte do pekáče prsíčky dolů, podlijte vodou, zakryjte pokličkou a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Průběžně podlévejte horkou vodou a tuk odebírejte, z něj si pak můžete udělat sádlo. Po hodině husu obraťte a kůži propíchejte vidličkou. Pečte ještě zhruba hodinu.

  3. Po dvou hodinách sundejte poklici a dopečte husu dozlatova přibližně ještě asi hodinu. Stále podlévejte. Těsně před dopečením přelijte husu šálkem ledové vody a dopečte 5 minut. Husa tak bude mít křupavou kůžičku. Podávejte s červeným nebo bílým zelím a knedlíky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden