Moje sladké tajemství

Svatomartinské koláčky

Suroviny:


  • 500 g hladké mouky

  • 400 g povidel, či jiné náplně (tvarohové, makové..)

  • 100 g cukru krupice

  • 50 g droždí

  • 250 ml mléka

  • 180 ml oleje

  • 2 ks žloutky

  • vejce na pomašlování

  • cukr moučka, drobenka, máslo

  • rum


Postup:

Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme kynout asi 15 minut.

Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej, nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto Těsto zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky.

Těsto pomašlujeme rozšlehaným vejcem, naplníme povidly, případně jinou náplní a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu a vychladlé ještě lehce posypeme moučkovým cukrem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden