Moje chvilka pohody

Švédské masové koule

Pečené masové kuličky s lahodnou omáčkou jsou oblíbené zejména mezi dětmi. Servírujte je s brusinkovou zavařeninou.

Suroviny na 6 porcí

Na koule - 1 kg mletého masa - 1 lžíce strouhanky - 1 malé vejce - 100 ml mléka - 1 lžíce dijonské hořčice - 1 lžíce nasekané petrželky - sůl, pepř - tuk na vymazání

Na omáčku - 30 g másla - 2 lžíce hladké mouky - 500 ml vývaru - 200 ml šlehačky - sůl, pepř

Postup

1. Veškeré suroviny na masové koule dejte do robotu a metlami na vyšší otáčky pořádně promíchejte. Z hmoty vytvarujte rukama koule o průměru 4 až 5 cm a vyskládejte je na plech vymazaný tukem. Přidejte na plech trošku vody a pečte při 180 ºC asi 60 minut. Občas kuličky polijte výpekem a otočte.

2. Koule vyndejte z plechu a plech postavte přes dvě plotny na sporák. Dejte na něj máslo, přisypte mouku a umíchejte jíšku. Zalijte vývarem a umíchejte hustou omáčku. Na mírném ohni vařte asi 10 minut. Přilijte šlehačku a krátce povařte. Ochuťte solí a pepřem.

3. Koule naservírujte na talíře, přelijte omáčkou a servírujte s brambory nebo těstovinami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden