Svěží křehký koláč s citronovou náplní

Tento lehký, osvěžující koláč k letním dnům prostě patří! A díky našemu postupu to hravě zvládnete i vy.

Ingredience: 225 g hladké mouky, 125 g studeného másla + kousek na vymazání formy, 80 g cukru moučka + na poprášení, 1 lžička jemně nastrouhané kůry z citronu, 3 žloutky

Náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 2 vejce + 3 žloutky, 110 g cukru krupice, 125 ml čerstvé citronové šťávy

1. V robotu zpracujte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku. Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto.

2. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

3. Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu s vyšším okrajem o rozměrech 11 x 34 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi na plát o síle 3 mm a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat.

4. Těsto propíchejte vidličkou a vložte na půl hodiny do lednice. Seřízněte přečnívající okraje těsta a formu přesuňte do trouby.

5. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C. Hotový korpus nechte chvíli vychladnout.

6. Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud se náplň nezpevní.

7. Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč po-prašte moučkovým cukrem, ozdobte plátky citronu a podávejte.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...