Moje šťastná hvězda

Svěží křehký koláč s citronovou náplní

Tento lehký, osvěžující koláč k letním dnům prostě patří! A díky našemu postupu to hravě zvládnete i vy.

Ingredience: 225 g hladké mouky, 125 g studeného másla + kousek na vymazání formy, 80 g cukru moučka + na poprášení, 1 lžička jemně nastrouhané kůry z citronu, 3 žloutky

Náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 2 vejce + 3 žloutky, 110 g cukru krupice, 125 ml čerstvé citronové šťávy

1. V robotu zpracujte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku. Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto.

2. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

3. Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu s vyšším okrajem o rozměrech 11 x 34 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi na plát o síle 3 mm a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat.

4. Těsto propíchejte vidličkou a vložte na půl hodiny do lednice. Seřízněte přečnívající okraje těsta a formu přesuňte do trouby.

5. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C. Hotový korpus nechte chvíli vychladnout.

6. Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud se náplň nezpevní.

7. Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč po-prašte moučkovým cukrem, ozdobte plátky citronu a podávejte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden