Moje sladké tajemství

Svíčková na smetaně

Suroviny:  1 kg zadního hovězího masa  150 g špeku  rostlinný olej  300 g cibule a mrkve  150 g kořenové petržele a celeru  10 kuliček celého pepře  5 kuliček nového koření  4 listy bobkového listu  80 g krupicového cukru  1 citron  80 g plnotučné hořčice  sůl, ocet  200 ml smetany na šlehání  50 g másla  100 g brusinek  100 ml vyšlehané šlehačky

Postup: Očištěný kus masa prošpikujeme – klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.

Maso poté svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.  Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme, vložíme do trouby.

Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.  Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.

Na talíři servírujeme s brusinkami..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden