Svojí láskou pomohl Zdeněk Pohlreich manželce v boji s rakovinou!

Vymluvil jí alternativní způsoby léčby a možná jí tím zachránil život.

Jedním z účinkujících v seriálu Slunečná se stal i „šéf“ Zdeněk Pohlreich (63). Je natolik velkou celebritou, že si mohl dovolit zahrát si tam prostě sám sebe!

Známe ho jako vyhlášeného kuchaře a podnikatele v gastronomii i jako televizní hvězdu. Zdeněk Pohlreich se sice kuchařem i vyučil, ale vůbec to nebylo jeho prvotním úmyslem. Nedostal se totiž na střední školu, takže „učňák“ byl náhradou. A v mládí ho to táhlo úplně jiným směrem – ke sportu!

Také vás může zajímat ...

Věděl, že tady nechce být!

Baseball u nás nikdy nebyl moc preferovaným sportem. Pro Zdeňka byl ale velkým koníčkem a byl v něm dobrý. Stal se dokonce členem českého reprezentačního týmu. Dařilo se mu skloubit práci v kuchyni a sport, ale od svých jednadvaceti let věděl, že nemíní v socialistickém Československu zůstat.

„Mým celoživotním snem bylo mít se líp než ostatní, nemít se průměrně a život prožít tak nějak zajímavě,“ uvedl. Čtrnáct let poznával prostředí českých restaurací a naučilo ho to, jak se tyhle věci nemají dělat. Když mu bylo dvaatřicet let, rozhodl se odejít na Západ.

Netušil, že opravdu zanedlouho – psal se už rok 1989 – šedivý režim padne a přijdou nové možnosti. Jako cíl si vybral Nizozemí. Nechal za sebou tehdy úplně všechno: byt, kamarády, celý svůj život.

Kariéra začala v Austrálii

Začátky v cizině nebyly jednoduché. „Tehdy tam fungovaly programy pro přistěhovalce z Afriky, ale lidi z východního bloku tam rádi neměli, věděli, že jsme si tam přišli polepšit,“ popisoval slavný šéfkuchař.

Bál se, že ho vyhostí. Rozhodně ale nepřemýšlel o tom, že by se dobrovolně vrátil zpátky do Prahy. Místo toho se mu podařilo získat povolení odjet do Austrálie. Tam začal v jedné restauraci v pozici zástupce šéfkuchaře. Vypracoval se na šéfa kuchyně.

Šéfkuchaře pak dělal i po návratu z emigrace, a to v luxusních a prestižních hotelech. Postupně si otevřel vlastní restaurace a stal se i hvězdou televizních pořadů, ve kterých nemilosrdně kontroloval úroveň gastronomických zařízení. Dlouhá léta byl ženatý s manželkou Naďou.

Změna v jeho osobním životě přišla v době, kdy už byl známou celebritou. Nebylo divu, že ho bulvární novináři sledovali. Tak došlo k tomu, že ho přistihli v jedné obci nedaleko Prahy v přítomnosti jiné ženy, navíc rovněž vdané.

Svatbu bral jako samozřejmost

Zdeněk otevřeně přiznal, že jeho první manželství končí a na obzoru je rozvod. „Nejsem na sebe pyšný, ale stalo se,“ konstatoval. Po třiadvaceti letech tak vyměnil Naďu za Zdeňku. První žena mu nekladla žádné překážky, oba se k tomu postavili jako rozumní lidé.

Vzít si Zdeňku pak považoval kritik českých restaurací za svoji povinnost. Nehodlal s ní žít jen tak, ve volném vztahu. Řídí se heslem, že fakt závazku je právě tím, co dodává manželství důležitost a vážnost. Svatba se konala pouhých osm dnů poté, co se Zdeňka rozvedla.

První obřad proběhl tajně ve Švýcarsku, ale pak se musel zlegalizovat i u nás – to se stalo až o pár měsíců později na matrice v Brně. Osud si pro šéfkuchaře a jeho partnerku připravil těžkou životní zkoušku.

Lékaři zjistili, že Zdeňka má rakovinu prsu. Pokud chtěla dál žít, musela podstoupit odebrání obou ňader a chemoterapii. Pokoušela se hledat i alternativní způsoby léčby, ale ty jí Zdeněk vymluvil.

Boj se zákeřnou nemocí byl drsný, ale nemocné ženě pomáhala manželova láska. Měla sepsané instrukce, co by se mělo dále dít, kdyby rakovině podlehla, ale naštěstí zůstaly jen na papíře jako památka.

I nadále je tedy Zdeněk šťastným manželem, který by se pro rodinu rozdal. A po určitém odmlčení se vrátil také na televizní obrazovky s novým pořadem Superšéf!

Zastává názor, že v kuchyni musí být přísnost jako na vojně!

V televizních pořadech vystupuje Zdeněk Pohlreich jako nesmlouvavý profesionál, který umí odhadnout, co je s danou restaurací nebo konkrétním jídlem špatně.

Vždy zastával názor, že v kuchyni musí být přísnost a občas se tam musí i zařvat. „Stejně jako v armádě, po dobrém to nejde,“ konstatoval.

„Kuchyň je tvrdá, vyrůstal jsem v tom, že v kuchyni musí být stoprocentní disciplína, a neumím si představit, že by to mělo být jinak.“ Jeho životní zkušenosti ho k takovému postoji plně opravňují!

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...