Ta nejlepší dýňová polévka

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 500 g očištěné dýně hokkaido
  • 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
  • 2 stroužky česneku
  • 100–150 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • dýňový olej na pokapání
  • 4 lžíce dýňových semínek na posypání
  • krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání
  • 1 sušená chilli paprička (nemusí být)

Postup:

V rendlíku opečme na másle cibuli dosklovita. Přidáme dýni, opečme ji ze všech stran, zalijeme vývarem, přiklopíme a uvaříme doměkka. Odstavíme a rozmixujeme dohladka.

Přidáme česnek a smetanu na šlehání, prohřejeme, podle chuti dosolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.

Polévku podáváme s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.

TIP:

Dýni můžeme předem upéct v troubě – pokapeme ji olejem a před koncem pečení posypeme cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháme, dýni rovnou zalijeme vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

reklama