Tipy, aby byl váš koláč dokonalý

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale také cukru, v poměru k mouce, tím bývá těsto jemnější a nadýchanější.

Správné a dlouhé kynutí je také klíčové, je lepší nechat těsto alespoň dvakrát vykynout, než se začne zpracovávat. A pamatujte, že u kynutých těst je lepší rychlé pečení, než pomalé sušení.

Zdobení

Náplně vložte do cukrářských sáčků. Nejprve se na základní koláč natře bílá náplň, například tvarohová, a těmi ostatními barevnými se vykreslují různé motivy a vzory.

Nezapomeňte na rum!

Rum zadržuje vodu, udržuje vláčnost, je velmi aromatický a do českého kynutého pečiva dnes neodmyslitelně patří. A rumové máslo je poslední dotek na koláči, který nám udrží koláč vláčný, voňavý a chutný.

Pečení

Koláče jsou upečené, když takzvaně pérují. Zatlačte prstem na okraj koláče a ten se zlehka vrací do původní podoby. Máslo rozpusťte, přidejte do něj rum a touto horkou směsí potírejte právě vytažený koláč. Vždy platí horké na horké. A lehce ho také celý zacukrujte vanilkovým cukrem.

Jak dlouho koláč vydrží?

Pokud je skladovaný v chladu, tak klidně tři až čtyři dny.

Vyzkoušejte i povidlovou náplň

Ingredience: 2 g skořice, 150 g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, strouhaný perník

Postup: Je to rychlé, stejně jako ostatní náplně. Povidla jen dochutíte rumem a skořicí, popřípadě zahustíte strouhaným perníkem, který koláči dodá zase jiný rozměr.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...