Tradiční chodský koláč

Tento vyhlášený koláč plný tvarohu, máku, mandlí a rozinek udělá radost každému.

Těsto: 3 žloutky, 50 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 40 g másla, 20 g droždí, 150 ml mléka, 5 g soli, špetka muškátového oříšku, nastrouhaná citronová kůra

Tvarohová náplň: 200 g tvarohu, 40 g cukru krupice, 2 žloutky, 5 g vanilkového pudinku, kůra z jednoho malého citronu

Maková náplň: 200 g mletého máku, 20 g cukru krupice, 30 g medu, 150 ml mléka

Na dokončení: 100 g másla, 2 lžíce rumu, 1 vejce, krájené mandle, rozinky, moučkový a vanilkový cukr

Postup:

1. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

2. Přidejte zbývající ingredience a poté vypracujte pomocí vařečky hladké a nelepivé těsto. To nechte přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout.

3. Mezitím si připravte náplně. Na tvarohovou smíchejte všechny suroviny do hladké jemné hmoty. Na makovou svařte v mléce mák s ostatními ingrediencemi do polotuhé hmoty. Nechte vychladnout.

4. Vykynuté těsto vytvarujte do tvaru kola o průměru 30 cm, jehož okraj potřete rozšlehaným vajíčkem.

5. Náplně vložte do zdobících sáčků, na tvarohovou náplň použijte řezanou trubičku. Těsto zdobte do proužků nebo ornamentů všemi náplněmi, až je koláč zaplněn.
Tvarohovou náplň ozdobte rozinkami, makovou zase krájenými mandlemi.

6. Koláč nechte asi 30 minut vykynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut, dokud okraje nebudou růžové.

Mezitím rozpusťte máslo, přidejte rum a touto směsí pokapejte ještě horký koláč. Nakonec jej posypejte směsí moučkového a vanilkového cukru

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...