Tradiční italské panforte

Tento vánoční moučník plný ořechů a kandovaného ovoce je mezi Italy vyhlášený. V Sieně, kde má své kořeny, ho hospodyňky na Vánoce pečou už od 13. století. Připravte si letos tuto delikatesu také.

Potřebujete

Také vás může zajímat ...
  • 120 g mandlí
  • 120 g lískových oříšků
  • 80 g kandované citronové kůry
  • 60 g sušených meruněk
  • strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 60 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky drceného hřebíčku
  • 70 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup

1. Mandle ponořte do horké vody a pak je zbavte slupky (lískové ořechy loupat nemusíte). Mandle i lískové ořechy opražte na sucho na pánvi. Pak je přendejte do hluboké mísy. Přidejte k nim najemno nasekanou kandovanou citronovou kůru, na malé kousky pokrájené sušené meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promíchejte.

2. Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku. Přidejte kakao, mletou skořici, mletý kardamom, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a drcený hřebíček a vše důkladně promíchejte. Přidejte k ořecho-ovocné směsi a zamíchejte.

3. V kastrůlku nechte rozpustit máslo. Přisypte třtinový cukr a přilijte med a na mírném plameni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs zahřívejte a stále míchejte, musí zhoustnout a mírně ztmavnout. Pak sundejte kastrůlek z plamene a hmotu nechte vychladnout.Nakonec do ní vmíchejte obě vejce a smíchanou sypkou směs.

4. Dortovou nebo vyšší koláčovou formu vymažte máslem a naplňte těstem. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 160 ºC na zhruba 40 minut.

5. Po vytažení z trouby nechte moučník vychladnout ve formě. Pak ho překlopte na tác a posypte silnou vrstvou moučkového cukru. Krájejte a podávejte nejlépe až druhý den.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje chvilka pohody

Moje chvilka pohody je týdeník určený čtenářkám „pohodářkám“, které berou život s nadhledem, shovívavostí, humorem i pochopením. Na své si přijdou všechny, které zajímají osudy jiných žen i známých osobností. Na nové číslo se můžete těšit každý čtvrtek.

Komentáře

...