Můj čas na kafíčko

Tradiční polská omáčka

Suroviny na 5 porcí:

1 menší cibule

50 g hladké mouky

150 g kořenové zeleniny

20 g rajského protlaku

151 g oleje či sádla

hrst sušených brusinek

50 g cukru

1 citron

30 g perníku na strouhání

50 g švestkových povidel

hrozinky

loupané mandle

sůl

divoké koření

Postup:

Na tuku osmažíme na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli současně s třetinou cukru do červena, zalijeme vývarem, dáme divoké koření: celý pepř, nové koření a bobkový list. Dále přidáme citron nakrájený na kolečka, povidla, nastrouhaný perník, brusinky, rajčatový protlak, sůl, ocet, cukr a necháme povařit asi 20 minut.   Omáčku zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z hladké mouky a necháme projít varem 20–30 min.

Omáčku scedíme, přidáme do ní oloupané na nudličky nakrájené mandle, převaříme a podáváme. Polská omáčka se skvěle hodí k vařenému hovězímu masu, jazyku i kapřímu masu. Přílohou k polské omáčce může být houskový knedlík.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden