Tradiční polská omáčka

Suroviny na 5 porcí:

1 menší cibule

50 g hladké mouky

150 g kořenové zeleniny

Také vás může zajímat ...

20 g rajského protlaku

151 g oleje či sádla

hrst sušených brusinek

50 g cukru

1 citron

30 g perníku na strouhání

50 g švestkových povidel

hrozinky

loupané mandle

sůl

divoké koření

Postup:

Na tuku osmažíme na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli současně s třetinou cukru do červena, zalijeme vývarem, dáme divoké koření: celý pepř, nové koření a bobkový list. Dále přidáme citron nakrájený na kolečka, povidla, nastrouhaný perník, brusinky, rajčatový protlak, sůl, ocet, cukr a necháme povařit asi 20 minut.

Omáčku zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z hladké mouky a necháme projít varem 20–30 min.

Omáčku scedíme, přidáme do ní oloupané na nudličky nakrájené mandle, převaříme a podáváme. Polská omáčka se skvěle hodí k vařenému hovězímu masu, jazyku i kapřímu masu. Přílohou k polské omáčce může být houskový knedlík.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...