Moje šťastná hvězda

Uskladnění bylinek na zimu

Vypěstovali jste si pěknou úrodu, ale nestihli ji spotřebovat? Poradíme vám, co s tím.

Nejčastější a nejpoužívanější metoda je čerstvé bylinky nasekat a v krabičce nebo pytlíku zamrazit.

• Další vhodnou metodou je sušení. Bylinky určené pro sušení ustřihněte i se stonkem, opláchněte a zlehka osušte, aby se neponičily listy. Provázkem svažte dolní konce stonků, trsy bylinek vložte do papírového pytlíku dnem vzhůru a zavěste na suché místo. Usušené bylinky můžete rozdrtit nebo nechat celé. Důležité je, aby byly uskladněny na suchém, ideálně tmavém místě.

• Z usušeného nadrceného tymiánu, rozmarýnu a oregana, které podle gusta smícháte se solí, si můžete udělat vlastní domácí bylinkovou sůl.

• Další zajímavou alternativou je bylinky zmrazit s olejem, máslem nebo vodou. Můžete si také vyrobit sirup plný zdraví a chuti. Stačí bylinky naložit do sklenice s cukrem a citronem. Pak užívejte po lžičkách..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden