Úžasný makový pletenec

Říká se mu také estonský kringel. Vypadá na pohled obtížně, ale s naším postupem ho hravě zvládnete. Tak hurá do kuchyně!

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g másla, 1 žloutek, špetka soli, 120 ml mléka, půl kostky droždí (15 g kvasnic), 1 lžička cukru

Maková náplň: 60 g másla, 120 g mletého máku, 4 lžíce třtinového cukru, 6 lžic mléka, lžička citronové šťávy

Postup:

1. Vezměte si teplé mléko, přidejte lžičku cukru a kvasnice. Rozmíchejte a nechte několik minut odstát. Do mísy si dejte mouku, vanilkový cukr, máslo, žloutek a sůl. Trochu promíchejte vařečkou, pak přidejte mléko s kvasnicemi a hněťte, dokud se vše nespojí v jednolité tvárné těsto.

Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

2. Mezitím si připravte náplň: Máslo rozpusťte v rendlíku, přidejte cukr a mléko a vše ohřejte. Přisypejte mák, přilejte citronovou šťávu a za stálého míchání chvilku povařte.

3. Lehce pomoučněte vál a vyklopte na něj vykynuté těsto. Válečkem rozválejte na tenký plát ve tvaru obdélníku.

4. Plát těsta rovnoměrně pomažte makovou náplní, kterou jste nechali předtím zchladnout (můžete si pomoct příborovým nožem). Chvíli to trvá, ale toto množství opravdu vystačí na velkou, tence rozválenou placku.

5. Těsto pak pevně srolujte. Ruličku rozkrojte ostrým nožem napůl tak, že v horním konci necháte kousíček těsta spojený (aby se rolka nerozpadla).

6. Oba konce ruličky otočte středem směrem nahoru, aby byly vidět jednotlivé vrstvy. Oba prameny poté překládejte přes sebe odshora až dolů.

7. Těsto přeneste na plech, kde pletenec stočte do věnce. Volné konce zastrčte na začátek rolky tak, aby věnec vypadal hezky a držel pohromadě. Pečete na 170 °C přibližně 20 až 25 minut, pak nechte vychladnout.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...