
Až když zakrojíte do pravého anglického dortu potaženého marcipánem, uvolníte tu pravou vůni Vánoc.
Postup: Nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu z pomerančů. V míse smícháme s nakrájeným sušeným ovocem a kandovanými třešněmi. Přilijeme brandy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme 2 dny odležet. Máslo necháme změknout, přidáme vejce, sůl, oba cukry a vyšleháme vše do pěny.
Přisypeme mouku, nasekané mandle, kypřicí prášek, uvedené koření a dobře promícháme s nasáklým ovocem. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, i její stěny. Těsto do ní opatrně přendáme a uhladíme ho. Doprostřed zapíchneme špejli. Těsto přikryjeme pečicím papírem, bude pod papírovou stříškou. Troubu předehřejeme na 150 °C.
Pečeme 2 hodiny, pak vytáhneme špejli, pokud se těsto ještě lepí, pečeme dalších 20 minut. Dort denně prolijeme trochou brandy.
Před podáváním potřeme džemem a potáhneme marcipánem.
Komentáře