Můj čas na kafíčko

Vánoční chlebíček

Suroviny:

100 g sultánek

6 polévkových lžic mléka

450 g mouky

1 kostka (42 g) droždí

150 g cukru a 1–2 polévkové lžíce na posypání

100 g změklého másla

4 středně velká vejce

1 balíček vanilkového cukru

2 čajové lžičky mleté skořice

½ čajové lžičky mletých semen anýzu

špetka soli

po 3 kusech sušených fíků a meruněk

po 3 kusech kandovaných plátků pomeranče a citronu

po 3 kusech kandovaných plátků ananasu a papaje

1 žloutek

6 višní na ozdobu

Postup:

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme 25 g cukru a 5 lžic vlažného mléka a s trochou mouky z okraje smícháme do kaše. Necháme kynout asi 15 minut. Do mísy přidáme 125 g cukru, máslo, vejce, vanilkový cukr, skořici, anýz a sůl a hněteme asi 4–5 minut ručním šlehačem. Nakonec přimícháme opláchnuté sultánky. Vyklopíme na pomoučněný vál, vytvarujeme do koule a vrátíme zpět do mísy. Necháme kynout další asi 1 ½ (těsto musí zdvojnásobit objem).   Po vykynutí vyklopíme na vál, prohněteme a vyválíme asi 70 cm dlouhý váleček.

Stočíme ho do věnce a přesuneme na plech, vyložený pečicím papírem. Fíky a meruňky nakrájíme na proužky, ananas a papáju na kousky. Bílek promícháme s 1 polévkovou lžící mléka, věnec potřeme a ozdobíme ho kousky ovoce. Potom ho posypeme cukrem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi deset minut. Pak překryjeme alobalem, teplotu snížíme na 175 °C   a pečeme dalších 15–25 minut. Věnec necháme vychladnout.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden