Vánoční chlebíček

Suroviny:

100 g sultánek

Také vás může zajímat ...

6 polévkových lžic mléka

450 g mouky

1 kostka (42 g) droždí

150 g cukru a 1–2 polévkové lžíce na posypání

100 g změklého másla

4 středně velká vejce

1 balíček vanilkového cukru

2 čajové lžičky mleté skořice

½ čajové lžičky mletých semen anýzu

špetka soli

po 3 kusech sušených fíků a meruněk

po 3 kusech kandovaných plátků pomeranče a citronu

po 3 kusech kandovaných plátků ananasu a papaje

1 žloutek

6 višní na ozdobu

Postup:

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme 25 g cukru a 5 lžic vlažného mléka a s trochou mouky z okraje smícháme do kaše. Necháme kynout asi 15 minut. Do mísy přidáme 125 g cukru, máslo, vejce, vanilkový cukr, skořici, anýz a sůl a hněteme asi 4–5 minut ručním šlehačem. Nakonec přimícháme opláchnuté sultánky.

Vyklopíme na pomoučněný vál, vytvarujeme do koule a vrátíme zpět do mísy. Necháme kynout další asi 1 ½ (těsto musí zdvojnásobit objem).

Po vykynutí vyklopíme na vál, prohněteme a vyválíme asi 70 cm dlouhý váleček.

Stočíme ho do věnce a přesuneme na plech, vyložený pečicím papírem. Fíky a meruňky nakrájíme na proužky, ananas a papáju na kousky. Bílek promícháme s 1 polévkovou lžící mléka, věnec potřeme a ozdobíme ho kousky ovoce. Potom ho posypeme cukrem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi deset minut. Pak překryjeme alobalem, teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 15–25 minut.

Věnec necháme vychladnout.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...