Moje šťastná hvězda

Vánoční drážďanská štola

Pečete každý rok na Vánoce štolu? Vyzkoušejte tu naši a už nikdy nebudete chtít jíst jinou.

Ingredience:

1,5 kg hladké mouky, 80 g droždí, 400 ml mléka, 600 g rozpuštěného másla na potření, nastrouhaná citronová kůra, 3 špetky soli, 600 g rozinek, rum, 100 g sladkých mandlí, 10 g hořkých mandlí, 150 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 10 g kořenicí směsi na štolu, moučkový cukr

Postup: 

1. Ze všeho nejdřív si připravte všechny ingredience. Vezměte si zástěru a hurá na pečení.

2. Jako první si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené) a všechny ovocné kůry do rumu. Rumu přidejte tolik, jak vám chutná. Jen dávejte pozor, aby ho tam nebylo moc, jinak by štola byla moc hořká. Ideálně 2 až 3 lžíce.

Vše pořádně promíchejte, aby se rum nacucal. Nechte uležet a vrhněte se na další důležitý krok.

3. Připravte si mísu nebo nádobu na těsto. Nejprve si ohřejte mléko, to potom teplé nalijte do připravené mísy. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí. Tento proces potrvá zhruba 15 minut.

4. Pak přidejte zbývající přísady, kromě směsi rozinek a mandlí, a řádně je všechny promíchejte, aby vzniklo těsto, které se nebude lepit. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Kynuté těsto můžete nechat ještě chvilku uležet.

Pamatujte, že těsto musí být hladké a nesmí se lepit. Proto ho ještě po vykynutí prohněťte a posypejte ho trochou mouky.

5. Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Z těsta vytvarujte velkou kouli. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

6. Z těsta vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte.

7. V předehřáté troubě pečte zhruba 1 hodinu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden