Vánoční drážďanská štola

Pečete každý rok na Vánoce štolu? Vyzkoušejte tu naši a už nikdy nebudete chtít jíst jinou.

Ingredience:

1,5 kg hladké mouky, 80 g droždí, 400 ml mléka, 600 g rozpuštěného másla na potření, nastrouhaná citronová kůra, 3 špetky soli, 600 g rozinek, rum, 100 g sladkých mandlí, 10 g hořkých mandlí, 150 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 10 g kořenicí směsi na štolu, moučkový cukr

Postup:

1. Ze všeho nejdřív si připravte všechny ingredience. Vezměte si zástěru a hurá na pečení.

2. Jako první si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené) a všechny ovocné kůry do rumu. Rumu přidejte tolik, jak vám chutná. Jen dávejte pozor, aby ho tam nebylo moc, jinak by štola byla moc hořká. Ideálně 2 až 3 lžíce.

Vše pořádně promíchejte, aby se rum nacucal. Nechte uležet a vrhněte se na další důležitý krok.

3. Připravte si mísu nebo nádobu na těsto. Nejprve si ohřejte mléko, to potom teplé nalijte do připravené mísy. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí. Tento proces potrvá zhruba 15 minut.

4. Pak přidejte zbývající přísady, kromě směsi rozinek a mandlí, a řádně je všechny promíchejte, aby vzniklo těsto, které se nebude lepit. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Kynuté těsto můžete nechat ještě chvilku uležet.

Pamatujte, že těsto musí být hladké a nesmí se lepit. Proto ho ještě po vykynutí prohněťte a posypejte ho trochou mouky.

5. Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Z těsta vytvarujte velkou kouli. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

6. Z těsta vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte.

7. V předehřáté troubě pečte zhruba 1 hodinu.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

reklama