Můj kousek štěstí

Vánoční polínko La Bûche de Noël – Francie

Ve Francii se na vánočním stole objevují nejen sladké makronky, nemůže chybět ani tradiční vánoční poleno.


Příprava: 70 min (bez chlazení)


Náročnost: x x


Cena: 105 Kč


Potřebujete:


100 g polohrubé mouky


100 g cukru


1 vanilkový cukr


5 ml rumu


5 vajec


Krém:


250 g másla


100 g hořké čokolády


100 g cukru


0,5 šálku vody


3 žloutky


1. Utřete 4 žloutky s oběma cukry, přidáme 1 celé vejce a promíchejte. Z 4 bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho spolu s moukou do směsi. Obdélníkovou formu na pečení vyložte pečicím papírem jemně potřeným máslem a nalijte na něj těsto.



2 Pečte v troubě při 200 °C asi 10 minut, pak korpus s papírem opatrně vyjměte z formy a položte na chladnou desku. Připravte krém: rozmíchejte cukr v šálku horké vody, zvolna ji vlijte na 3 žloutky a metličkou míchejte, dokud nevychladne. Přidejte máslo a vyšlehejte krém, do něj vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte.



3 Korpus položte na utěrku, potřete polovinou krému, zatočte ho do rolády a zbylým krémem ji pomažte. Pomocí vidličky vytvořte vzorek „kůry“ a dejte asi na 4 hodiny vychladit a ztuhnout. Povrch pak můžete i nazdobit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden