Vánoční polínko La Bûche de Noël – Francie

Ve Francii se na vánočním stole objevují nejen sladké makronky, nemůže chybět ani tradiční vánoční poleno.

Příprava: 70 min (bez chlazení)

Náročnost: x x

Cena: 105 Kč

Potřebujete:

100 g polohrubé mouky

100 g cukru

1 vanilkový cukr

5 ml rumu

5 vajec

Krém:

250 g másla

100 g hořké čokolády

100 g cukru

0,5 šálku vody

3 žloutky

1. Utřete 4 žloutky s oběma cukry, přidáme 1 celé vejce a promíchejte. Z 4 bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho spolu s moukou do směsi. Obdélníkovou formu na pečení vyložte pečicím papírem jemně potřeným máslem a nalijte na něj těsto.


2 Pečte v troubě při 200 °C asi 10 minut, pak korpus s papírem opatrně vyjměte z formy a položte na chladnou desku. Připravte krém: rozmíchejte cukr v šálku horké vody, zvolna ji vlijte na 3 žloutky a metličkou míchejte, dokud nevychladne. Přidejte máslo a vyšlehejte krém, do něj vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte.


3 Korpus položte na utěrku, potřete polovinou krému, zatočte ho do rolády a zbylým krémem ji pomažte. Pomocí vidličky vytvořte vzorek „kůry“ a dejte asi na 4 hodiny vychladit a ztuhnout. Povrch pak můžete i nazdobit.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

reklama