Vánoční puding

Suroviny:

100 g mouky 2

Také vás může zajímat ...

5 čajové lžičky soli

5 ml různého vánočního koření

5 ml skořice trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

200 g sádla

250 g čerstvých chlebových drobečků z bílého chleba

200 g hnědého cukru

200 g strouhané mrkve

200 g strouhaných jablek

300 g rozinek

200 g korintek

200 g sultánek

100 g směs kandované kůry z pomeranče, citronu atd.

50 g strouhaných mandlí

2 x 15 ml sirupu z cukrové řepy

velká vinná sklenka cointreau nebo brandy nebo sherry

4 lehce promíchaná vejce

Postup:

Mouku, sůl a koření nasypeme do velké mísy. Poté přidáme všechny další suché přísady a smícháme.Na pánvi ohřejeme sirup, přidáme kandovanou kůru a alkohol a nakonec vejce. Přilijeme k suchým surovinám a opatrně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne odstát v chladu. Druhý den se dáme do tvarování.

V Anglii seženeme na vánoční pudink speciální formy, ale stačí jakoukoliv nádoba, která vydrží vodní lázeň.

Vymazanou formu naplníme těstem, pak ji překryjeme pečicím papírem a přes něj dáme ještě alobalem.

Musí být dostatečně velký, aby se dal přitisknout k okraji. Pudink vaříme 5–6 hodin ve vodní lázni. Hrnec by měl být asi ze 2/3 plný vody. Nesmíme zapomenout vodu dolívat. Nakonec necháme pudink vychladnout, sejmeme fólii i pečicí papír a zakryjeme novým papírem a alobalem. Pudink můžeme klidně až do Vánoc zamrazit. Několik dní před Štědrým dnem pudink vyndáme a necháme rozmrznout.

Ohřejeme ho ve vodní lázni a servírujeme tak, že ho polijeme brandy a zapálíme.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...