Můj čas na kafíčko

Vánoční puding

Suroviny:

100 g mouky 2

5 čajové lžičky soli

5 ml různého vánočního koření

5 ml skořice trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

200 g sádla

250 g čerstvých chlebových drobečků z bílého chleba

200 g hnědého cukru

200 g strouhané mrkve

200 g strouhaných jablek

300 g rozinek

200 g korintek

200 g sultánek

100 g směs kandované kůry z pomeranče, citronu atd.

50 g strouhaných mandlí

2 x 15 ml sirupu z cukrové řepy

velká vinná sklenka cointreau nebo brandy nebo sherry

4 lehce promíchaná vejce

Postup:

Mouku, sůl a koření nasypeme do velké mísy. Poté přidáme všechny další suché přísady a smícháme.Na pánvi ohřejeme sirup, přidáme kandovanou kůru a alkohol a nakonec vejce. Přilijeme k suchým surovinám a opatrně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne odstát v chladu.   Druhý den se dáme do tvarování. V Anglii seženeme na vánoční pudink speciální formy, ale stačí jakoukoliv nádoba, která vydrží vodní lázeň. Vymazanou formu naplníme těstem, pak ji překryjeme pečicím papírem a přes něj dáme ještě alobalem.

Musí být dostatečně velký, aby se dal přitisknout k okraji.   Pudink vaříme 5–6 hodin ve vodní lázni. Hrnec by měl být asi ze 2/3 plný vody. Nesmíme zapomenout vodu dolívat. Nakonec necháme pudink vychladnout, sejmeme fólii i pečicí papír a zakryjeme novým papírem a alobalem. Pudink můžeme klidně až do Vánoc zamrazit. Několik dní před Štědrým dnem pudink vyndáme a necháme rozmrznout. Ohřejeme ho ve vodní lázni a servírujeme tak, že ho polijeme brandy a zapálíme.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden