Vánoční štola

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • citronová kůra
  • 10 dkg droždí
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg másla (tuku)
  • 4 dl mléka
  • 15 dkg mandlí
  • 10 – 15 dkg rozinek
  • 20 dkg citronátu
  • 4 lžíce rumu
  • vanilkový cukr
  • tuk na plech
  • mouka na vál
  • máslo na potření
  • moučkový cukr s vanilkou

Postup:

Oloupané, nahrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout.

Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vznikl žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

reklama