Moje sladké tajemství

Vánoční štola

Suroviny:


  • 1 kg polohrubé mouky

  • 1 lžička soli

  • citronová kůra

  • 10 dkg droždí

  • 20 dkg cukru

  • 40 dkg másla (tuku)

  • 4 dl mléka

  • 15 dkg mandlí

  • 10 – 15 dkg rozinek

  • 20 dkg citronátu

  • 4 lžíce rumu

  • vanilkový cukr

  • tuk na plech

  • mouka na vál

  • máslo na potření

  • moučkový cukr s vanilkou



Postup:


Oloupané, nahrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout.


 


Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vznikl žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).


 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden