
Suroviny:
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- citronová kůra
- 10 dkg droždí
- 20 dkg cukru
- 40 dkg másla (tuku)
- 4 dl mléka
- 15 dkg mandlí
- 10 – 15 dkg rozinek
- 20 dkg citronátu
- 4 lžíce rumu
- vanilkový cukr
- tuk na plech
- mouka na vál
- máslo na potření
- moučkový cukr s vanilkou
Postup:
Oloupané, nahrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout.
Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vznikl žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).
Komentáře