Vejce Benedikt

Příprava: 25 minut, Náročnost: 3, Cena za 2 porce: 56 Kč

Kdo jednou ochutná, propadne této harmonii chutí provždy. Vejce Benedikt je považováno za královskou snídani, klidně vsaďte na tuto úpravu vajec, i když je odpoledne a za dveřmi máte hladovou návštěvu.

Suroviny

  • 2 žemle (houska)
  • 2 čerstvé vejce
  • 2 plátky uzeného lososa polníček
  • čerstvý kopr
  • vinný ocet
  • sůl

Holandská omáčka:

Také vás může zajímat ...
  • 125 g rozpuštěné máslo
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce voda
  • 1 lžička citronové šťávy
  • čerstvě namletý bílý pepř sůl
  • špetka chilli

Postup:

  1. Vinný ocet a vodu necháme téměř odvařit. Do misky ve vodní lázni dáme žloutky a přidáme odvařenou vodu a vinný ocet. Společně vyšleháme do vláčné omáčky, která musí mírně zhoustnout.
  2. Do omáčky přidáme postupným přiléváním rozpuštěné máslo a stále mícháme, dokud nedojde ke spojení. V závěru přidáme citronovou šťávu, sůl, bílý pepř a špetku chilli.
  3. Dejte vařit vodu do hrnce, přidejte trochu vinného octa a špetku soli. Dojde-li voda k varu, ztlumte plotýnku a nechte jen zlehka probublávat. Připravte si vejce do hrnečku, udělejte lžící mírný vír a doprostřed vlijte vejce. Žloutek se díky vodnímu víru obalí bílkem. Stačí v probublávající vodě ponechat 3–4 minuty.
  4. Rozkrojíme žemle, dáme na ně polníček, plátek uzeného lososa, na něj ztracené vejce, které zalijeme holandskou omáčkou a přidáme snítečky čerstvého kopru..
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...