Vichyssoise

Tahle francouzská krémová polévka se původně podávala teplá. Až ve 20. století ji šéfkuchař Louis Diate svým hostům začal podával vychlazenou a pojmenoval ji podle francouzského lázeňského města Vichy.

Potřebujete:

Také vás může zajímat ...

300 g pórku (jen bílou část), 500 g brambor, 1 cibuli, 25 g másla, 750 ml kuřecího vývaru, 1 smetanu ke šlehání, sůl, bílý pepř, pažitku

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci vsypejte na máslo cibuli a pórek a nechte 3 minuty zpěnit. Dejte brambory, minutu vše zasmahněte a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou.
  3. Polévku ochuťte solí a pepřem, vmíchejte smetanu a rozmixujte. Hotovou dejte dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Podává se hodně studená, tradičně dokonce na ledu. Před podáváním posypejte pokrájenou pažitkou. Obvykle se podává i s vařenými nebo opečenými brambory..
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...