Vyzkoušejte skvělé sýrové fondue

Sýrové fondue

Suroviny pro 4 osoby:

2 stroužky česneku, 0,4 l suchého bílého vína, 600–700 g tvrdého sýra (ementál), 1–2 lžičky škrobové moučky, špetka muškátového oříšku, špetka bílého pepře, citronová šťáva, 0,02 l třešňovice, tmavé i bílé pečivo

Postup:

1. Sýr nakrájíme na kostičky. Vnitřek fondovací nádoby vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a nalijeme do ní víno. Na sporáku zahřejeme (nesmí se vařit), a postupně do něj přidáváme sýr, dokud se úplně neroztaví. V troše vína rozmícháme škrobovou moučku a postupně vmícháme k roztavenému sýru. Směs mícháme a zahříváme dokud nezhoustne až do hladkého krému.

Také vás může zajímat ...

Nakonec ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, zbytkem lisovaného česneku, troškou citronové šťávy a třešňovicí.

2. Krém důkladně promícháme a ještě prohřejeme. Nádobu přendáme na vařič uprostřed stolu a sýr udržujeme teplý na mírném plameni. Kousky pečiva napichujeme na dlouhé fondovací vidličky a namáčíme je v roztavené hmotě, kterou nabíráme ode dna.

3. Krém se tak míchá a nepřipaluje. Správnou konzistenci získáme, když z pečiva sýr nestéká a celé ho obalí.

Extratip:

Fondue se nesmí vařit, sýr se má tavit pomalu. Je-li fondue příliš husté, postupně zapracujte trochu vína a vymíchejte dohladka, v opačném případě přidejte sýr či škrobovou moučku.

Příprava: 45 minut

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...