Vyzkoušejte tradiční tureckou baklavu

Už jste někdy ochutnali baklavu? Jedná se o tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti Střední Asie. Zkuste něco trošku jiného a nebudete litovat.

Ingredience: 1 balení mraženého těsta Filo, 350 g rozpuštěného másla, 400 g mletých vlašských ořechů, kypřicí prášek, 1 lžička mleté skořice, máslo na vymazání plechu, ořechy na zdobení

Sirup: 250 g cukru, 4 lžíce tekutého medu, 150 ml vody, 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

1. Ze všeho nejdřív nechte pořádně rozmrazit těsto. V misce si připravte mleté vlašské ořechy a rozpuštěné máslo. Nezapomeňte ani na skořici. Řádně vše promíchejte. Dejte pozor, aby se vám netvořily hrudky.

2. Těsto obřízněte podle velikosti formy. Jakou použijete, je jen na vás. Vymažte ji kouskem másla.

3. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Formu vyložte prvním listem, který celý mašlovačkou pomažte rozpuštěným máslem. A takto pokračujte s dalšími 9 listy. Na každý třetí list rozprostřete ořechy.

4. Jakmile máte listy s ořechy navrstveny ve formě, nařežte baklavu ostrým nožem do požadovaných tvarů. Můžete udělat jednoduché obdélníčky nebo můžete zkusit nějaký obrazec. Dozdobte ořechy a pečte 70 minut.

5. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si připravte sirup na vylepšení chuti.

6. Do hrnce dejte vodu, cukr, med a citronovou šťávu. Za občasného míchání vařte přibližně 12–15 minut. Poté sirup odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Ihned po uvaření bude sirup řídký, jakmile začne stydnout, tak zhoustne.

7. Po zchladnutí baklavu prolijte sirupem pomocí lžičky a můžete podávat. Nejlépe se k ní hodí lahodná káva. Chcete si zkusit filo těsto připravit sami? Do mísy nasypte 470 g hladké mouky a špetku soli.

Přidejte 4 lžíce olivového oleje, 250 ml vody a lžičku octa. Promíchejte a stálého přilévání vody uhněťte těsto. To následně rozdělte na deset dílů a vyválejte úplně do tenka.

Naše rady a dobré tipy

  • Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout. Uvidíte, že si pochutnáte a vaše baklava bude mít zase o trochu lepší chuť. Těsto krásně šťávu nasákne a dezert se tak bude jen rozplývat na jazyku.
  • Vlašské ořechy mají hodně intenzivní chuť, díky nimž je pak baklava tak skvělá. Pokud ale chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi, mandlemi, nebo třeba lískovými oříšky, baklava pak bude nádherná. Pokud přece jen vsadíte na vlašské ořechy, zkontrolujte, jestli nejsou hořké, jinak vám celý zákusek ve vteřině zkazí.
  • Nezapomeňte, že ke správnému úspěchu při pečení je důležitá předehřátá trouba. Tu zapněte alespoň 20 minut před začátkem pečení.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

reklama