Zabijačkový guláš

Suroviny na 6 porcí:

1 kg vepřové plece

2 vepřová srdce

200 g vepřových jater

Také vás může zajímat ...

3 polévkové lžíce sádla

50 g uzeného špeku

4 větší cibule

2 čajové lžičky sladké papriky

2 čajové lžičky gulášového koření

2 čajové lžičky pálivé papriky

1 čajová lžička drceného kmínu

3 stroužky česneku

0,75 litru vývaru

2 čajové lžičky soli

2 špetky majoránky

2 krajíce chleba i s kůrkou

Postup:

Do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru a necháme je v tom pěkně vykoupat. Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec. Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme.

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli.

Cibuli smažíme tak dlouho, až cibule téměř skaramelizuje, má zlatavou barvu.

A to je vhodný moment, aby se přidalo všechno maso s výjimkou jater. Maso ze všech stran krásně opečeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření. Zamícháme a podlijeme vývarem. Přiklopíme a necháme dusit. Občas promícháme. Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř. Necháme provařit asi 20 minut.

Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali do hladka. Guláš ještě necháme povařit dalších 20 minut, až je maso krásně měkké. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme. Podává s kolečky cibule a čerstvým chlebem.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...