Moje chvilka pohody

Žampionové rizoto

Jemné houbové rizoto patří mezi delikatesy italské kuchyně. Je skvělou a lehkou večeří.

Suroviny na 4 porce

- 4 lžíce másla - 1 větší cibule - 3 stroužky česneku - 250 g rýže parboiled - 750 ml zeleninového vývaru - sůl, mletý černý pepř - 600 g krájených mražených žampionů nebo lesních hub - 1 lžíce citronové šťávy - 80 g parmezánu - čerstvé bylinky

Postup

1. V hrnci rozehřejte tři lžíce másla a doměkka na něm poduste nadrobno pokrájenou cibuli a na tenké plátky nasekaný česnek. Přisypte rýži a vše důkladně promíchejte tak, aby se každé zrnko obalilo rozpuštěným tukem.

2. Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi 15 minut. Podle potřeby přilijte zbytek vývaru.

3. Mezitím na pánvi rozpusťte zbývající lžíci másla a poduste na něm žampiony (nebo lesní houby z letních zásob). Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Houbovou směs vmíchejte do rýže a přidejte asi 50 gramů nastrouhaného parmezánu. Dobře promíchejte a nechte pod pokličkou dusit asi ještě 10 minut.

4. Rizoto naservírujte na talíře, ozdobte nastrouhaným parmezánem a případně i čerstvými bylinkami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden