Zánět močového měchýře

Jak ho poznáte? Moč je kalná, většinou s trochou krve. Močení vás pálí a řeže, na záchod musíte chodit co pár minut. Nejspíš pociťujete i bolesti v podbřišku. Zánět rozhodně není radno podceňovat.

V nemálo případech se z něj totiž může stát zánět ledvin a to je natolik bolestivá záležitost, že vás na pár dní naprosto paralyzuje. Jak tedy zánět léčit a jak mu předcházet?

Také vás může zajímat ...

Odvar z libečku

Na zahradě ho má úplně každý, ale jen málokdo ví, jak moc zdravý je. Libeček se hodí nejen na posílení imunity a při nachlazení, ale také jako výborný pomocník při zánětu močového měchýře.

Hrst listů libečku nahrubo nasekejte a jednu až dvě lžíce spařte horkou vodou. Nechte deset minut louhovat a následně sceďte. Čaj můžete dochutit medem či jen citronem. Vypijte alespoň dva hrnečky denně.

Zázračný křen

Už naše babičky a prababičky věděly, co na zánět močového měchýře zabírá. Je to křen a nejlépe čerstvý, aby měl pořádné grády. Kousek si ho nastrouhejte a jednu lžíci zalijte skleničkou vychlazeného mléka. Deset minut louhujte a pak hned vypijte, ale po doušcích, nikoli celou sklenici najednou. Křen má silné antibakteriální účinky.

Jedlá soda a brusinky

Ráno po probuzení, tedy nalačno, vypijte skleničku vlažné vody, v níž rozmícháte jednu lžičku jedlé sody. Výborná je ovšem i konzumace sušených brusinek. Pokud však nemáte brusinky usušené, úplně postačí brusinková šťáva.

Je však zapotřebí ji pít pravidelně, nejlépe alespoň 100 ml ráno po probuzení a 100 ml večer před spaním.

Nezapomínejte na vitamin C

Čím více v sobě budete vitaminu C mít, tím menší bude riziko vzniku bakterií způsobujících zánět. A kde vitamin C hledat? Zejména v čerstvém ovoci, nejlépe v citrusových plodech, jako jsou citron, grep či pomeranč, a samozřejmě také v zelenině. Ideální je paprika, brokolice nebo mrkev.

Čerstvé ovoce ani zelenina by neměly chybět ve vašem každodenním jídelníčku. V případě vařené zeleniny se podíl vitaminu C v tomto případě výrazně snižuje.

Myrhový a hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej je antimikrobiální a také funguje protizánětlivě. Rovněž ulevuje od bolesti. Užívat byste ho ale neměli déle než dva týdny. Myrhový olej zase povzbuzuje imunitní systém a většinou se aplikuje na pokožku.

V případě vnitřího užití byste se měli poradit se svým ošetřujícím lékařem. A jak si oleje vyrobit? Do uzavíratelné sklenice nasypejte dvě třetiny sušené byliny. Zalijte až po kraj olejem, nádobu uzavřete, protřepejte a nechte tři týdny louhovat na teplém a stinném místě. Jednou za tři dny sklenicí opět protřepejte.

Po uplynutí doby přeceďte a uchovávejte v lednici.

Česnekový čaj s medem

Připravte si jednu palici českého česneku a všechny stroužky pečlivě oloupejte. Pak je nakrájejte na kolečka, nebo ještě lépe, rozmačkejte v lisovači na česnek. Jednu lžičku česneku zalijte 200 ml vroucí vody a nechte deset až patnáct minut louhovat. Pak sceďte a doslaďte medem nebo agávovým sirupem. Vypijte hrnek ráno i večer.

Užívejte pravidelně a zánět se vám obloukem vyhne.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...