Můj kousek štěstí

Alzheimer si vybírá svou daň

Květa Fialová (86)

Když hrála slavnou a krásnou Tornádo Lou ve filmu Limonádový Joe, u nohou jí ležel snad celý svět. Od těch dob však uplynulo mnoho vody a v současné době je herečka Květa Fialová (86) v péči odborníků z průhonického Alzheimer centra, kde jí už více než rok pomáhají lékaři překonat obtíže spojené s těžkou Alzheimerovou chorobou, která jí na stará kolena postihla.Tam musela být kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a hlavně špatné paměti převezena už loni na jaře. Nemoc, která patří ke stáří, už ovládá nejen její tělo, které zůstalo upoutáno na invalidní vozík, ale bohužel hlavně mozek.

Už neví, kde je

To potvrzují bohužel i hereččiny přátelé a příbuzní. „Květuška mě poznala,“ říká radostně jedna z jejích dávných přítelkyň, která jí před časem v nemocnici navštívila. Bohužel však také dodává, že s pamětí a koncentrací už to u slavné herečky zřejmě nikdy lepší nebude. Dokazují to i slova samotné Květy Fialové. „Mám hodně práce, pořád točím, hraju v divadle, takže se na příští návštěvě musíme dobře domluvit,“ sdělovala prý při návštěvě své kamarádce s tím, že v poslední době kvůli své zaneprázdněnosti téměř nic nestíhá.„Abych byla vůbec doma,“ dodala poté zasněně herečka, která však doma už přes rok nebydlí.

Prognóza není příznivá

Ačkoli nejsou její vyhlídky na zlepšení zdravotního stavu nebo dokonce na uzdravení vůbec příznivé, úžasnou a vždy usměvavou Květu Fialovou radost ze života neopouští ani v těchto krutých chvílích. V Alzheimer centru oslavila nedávno i své 86. narozeniny a stále si prý ráda dává kafíčko a dort. Její přátelé a hlavně dcera Zuzana Hášová (52), kterou má herečka s režisérem Pavlem Hášou (†80) však doufají, že životní elán a pozitivní energie mohou dokázat zázraky.
A právě dobrá nálada Fialovou neopouští i přesto, že jí stejná nemoc, která jí nyní ničí, vzala loni v srpnu jejího milovaného manžela.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden