Můj kousek štěstí

Herecký gladiátor, před kterým couvla i smrt

Můj kousek štěstí

Sen o olympiádě ho hnal každý den do posilovny, i když byl úředníkem v pojišťovně

František Peterka (†94) trpěl obrovskou trémou – ovšem jen před svými spolužáky, na zkouškách a před kamerou exceloval. Diváky a herecké kolegy fascinoval komediálním talentem i neuvěřitelnou pamětí.

Nejslavnější Krakonoš František Peterka (†94) by se v tomto roce dožil sta let. Nescházelo mu do tohoto úctyhodného věku mnoho, přesně v těchto dnech před šesti lety mu to velkolepé jubileum ale překazila smrt, i když ji předtím dokázal několikrát porazit.

Jeho snem v mládí byla účast na olympiádě. S nadšením zasvětil svůj život sportu, přesněji vzpírání a řeckořímskému zápasu.

Věštba se vyplnila

Každý den dřel několik hodin v tělocvičně a vypracoval se na takovou úroveň, že se mohl stát nejlepším vzpěračem Československa. Jako student zamířil na obchodní školu, tam ale rychle pochopil, že to nebyla šťastná volba. Tak zkusil štěstí na Státní konzervatoři.

Vystudoval herectví. Dnes by si ho jen málokdo dovedl představit jako úředníka. A přece pracoval nějakou dobu v pojišťovně. Nadále však posiloval a sportoval a věřil, že

Zbývá vám 82% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden