Moje šťastná hvězda

Idylické manželství Margity a Zagorové: Hrozí teď rozchod?

Kdo by je mohl rozdělit?

Zpěvačka HANA ZAGOROVÁ (70) a ŠTEFAN MARGITA (60) k sobě patří už čtvrtstoletí. A je neuvěřitelné, že i po takové době spolu cukrují, jako by jejich láska byla v samém začátku. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Manželé už dnes i přiznají, že vždy to tak růžové není.

Je až k nevíře, že dodnes působí jako sehraná dvojka, ze které sálá spokojenost a dokonalá harmonie. Nelze se proto divit, že jsou neustále konfrontováni s dotazem, jaký je jejich recept na dokonalé manželství? „Kdybych ho znal, jsem milionářem,“ odpovídá se smíchem Štefan s tím, že měl zkrátka velké štěstí potkat tu správnou polovičku.

Museli na sebe čekat

„Vzhledem k tomu, že jsme se se Štefanem poznali přece jen v pozdějším věku, jsme oba vybouření a žádné třecí plochy nejsou. Je velké štěstí potkat v životě svoji druhou polovinu, když vám osud nahraje člověka, který k vám patří. Jsem moc šťastná, že nám se právě tohle stalo,“ sdílí manželův názor Zagorová. Zároveň se oba svorně shodují, že jim velmi nahrává skutečnost, že jsou každý z jiného těsta, a právě díky velké odlišnosti povah se navzájem skvěle doplňují. „Hanka je narozená ve znamení Panny – ten její klid, ta rozvážnost. Já zas mám lví výbušnost. A ona mě umí usměrnit,“ libuje si světoznámý operní pěvec.

Štefan je víc vytížený než Hanka, v zahraniční je úspěšnější.

Jistě, pohádáme se

Chtějí snad umělci naznačit, že je u nich vše tak zalité sluncem, že na sebe nikdy nezvýší hlas? Žádná ostrá výměna názorů se u nich nekoná? „Ne. Nejsme ani jeden dobrý objekt pro hádky,“ ohradí se až s naštváním Hanka. To Margita jemně naznačil, že se i nad jejich romancí občas stáhnou mračna. „Samozřejmě že se pohádáme, ale v podstatě si jen vysvětlíme věci,“ nebál se pěvec vyjít s pravdou ven, a když měl možnost dát nějaký názorný příklad, jeden by se divil, kolik důvodů nakonec je, aby se pořádně porafali!

Musí ho dráždit

Zagorová si prý třeba libuje v neustálém oponování. „Třeba jí řeknu: Tohle se mně nelíbí. A ona hned: A proč se ti to nelíbí? Kdybych řekl: Líbí, tak uslyším: A proč se ti to líbí?“ líčí s pobavením Štefan a ve výčtu konfrontací směle pokračuje. Třeba přijít domů s nabručenou náladou je pro Margitu nemyslitelné. To by ho Hanička pěkně hnala. „Když přijdu ze zkoušky naštvaný, nadávám na někoho v televizi, řeknu, že zpívá příšerně. To se Hanka okamžitě postaví na stranu toho člověka a začne ho hájit. “ Aby jeho drahá polovička neměla důvod k rozepřím, musí se tak zpěvák neustále stavět do role šaška. Když ji baví a dělá legrácky, činí jí prý nejvíce radosti.

Když měl koncerty s Dagmar Peckovou, Hanka prý žárlila.

Dělá, co ona chce?

Drobnůstky, kvůli nimž mají doma občas Margita se Zagorovou dusno, jsou jen slabým odvarem. Kapitola sama pro sebe je Hančina konzervativnost. Její nesnášenlivost vůči změnám dokáže mezi nimi rozpoutat hotové peklo! „U Hanky nemůžu moc tlačit na pilu. To nejde říct: Zítra koupím novou sedací soupravu. No, to vůbec nejde! Na to ji musím připravit. Pěkně pomalu. Hanka nemá ráda změny,“ přibližuje umělec s tím, že obzvlášť když zatouží po změnách, co se domácího interiéru týče, je hned oheň na střeše. V době, kdy ještě žili ve vinohradském bytě, si Margita dovolil bez vědomí Hanky ho celý přestavět. To ale netušil, že tím zpěvačce přivodí téměř infarkt. „Unavená jsem otevřela dveře, načež jsem ztratila řeč i dech. A myslela si, že se rozpláču. Tak jsem se těšila, že na mě dýchne moje známé ‚doma‘ – a ono nic, úplně mi ho rozházel. Tehdy mě prý viděl nejvíc nešťastnou,“ líčí Zagorová a Margita ji nezapomene s pobavením doplnit, že museli celou noc tlačit nábytek zpátky.

Žárlí na něj?

Co může dvojici ještě rozdělovat? Štefan Margita netrpí komplexem, že je manželem slavné zpěvačky. Čeští fanoušci tuto dvojici tak v podstatě berou, ovšem Hanka si může gratulovat, že na rozdíl od mnohých svých kolegyň narazila na muže, který nežárlí na její úspěchy. To by spíš mohlo být naopak. Sám Štefan má zářnou kariéru v zahraničí. Jako uznávaný světový operní pěvec dokáže za zahraniční účinkování během pár dní vydělat statisíce! Je to on, kdo je v těchto končinách slavnější než Hanka, která ho věrně doprovází jako poslušná ženuška. Je to proto, že mu chce být nablízku, nebo si ho tak trochu hlídat?

Hanka létá se Štefanem i do zahraničí.

Bude mu něco vyčítat?

I když se po menší pauze v 90. letech opět vrátila na pódia, kdy ostatně zvolnila právě kvůli manželovi, aby je oboustranná zaměstnanost neodcizila, neabsolvuje zdaleka tolik koncertů jako jiné její kolegyně, a to se týká i jejích vrstevnic. Může se to nějak změnit? Možná ano. Se svými nedávnými sedmdesátinami Hanka může bilancovat. Je vidět, že práce ji stále naplňuje. A těžko by se jí zřejmě vzdávala. Nebylo by divu, kdyby si uvědomila, že by přece jenom znovu chtěla zářit na pódiích jako kdysi. Za pár let by nemusela být v takové kondici, aby pracovní nápor ustála. A teprve tehdy, kdy by si užívala zaslouženého odpočinku, by si mohla uvědomit, že leccos obětovala Štefanově kariéře, zatímco tu svoji upozadila.

Je to láska až za hrob?

Pro mnohé páry by tyto neshody byly pádným důvodem, proč se zkusit poohlédnout po spřízněnější duši. Ne však pro Margitu a Zagorovou. I přes všechny nešvary, které se u nich občas vyskytnou, nedají na sebe dopustit. Když musí být delší čas od sebe, cítí se jako tělo bez duše. Milují se zkrátka takoví, jací jsou. Dovolujeme si tvrdit, že jejich manželský slib „v dobrém i ve zlém“, který v dnešní době vyznívá spíše jako klišé, hravě naplňují. Jak oba shodně říkají, nic jiného si ani nepřejí. „Fakt nechci, aby někdy bylo něco jinak,“ uzavírá zpěvačka, která moc dobře ví, jak je důležité mít po boku někoho, kdo se o ni postará a bude na něj spolehnutí. A tím Štefan je.

Maminka zpěváka je čiperná, i když překročila devadesátku!

Zameškává něco?

Sama Zagorová je nadšená z toho, že má stále nové publikum. „Jsem sama překvapená, že stále chodí mladší a mladší,“ netají se nadšením Hanka. A je jasné, jak s umělcem zacloumá, když mu dá publikum najevo, jak o něj stojí. Je otázka, jak to ustojí Štefan, který Hanku sice nosí na rukou, ale je zvyklý, že on je hlava rodiny a ona mu dělá zázemí. I jiné stabilní páry na tuto změnu, kdy se žena více vrhla do práce, doplatily. My ale věříme, že to rozhodně není případ Hanky a Štefana. Uvidíme, jakým zlomem pro Hanku byly její významné kulatiny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden