Moje šťastná hvězda

Josef Dvořák: 30 LET SKRÝVAL DĚSIVÉ TAJEMSTVÍ

Dlouhé roky před všemi dokazal JOSEF DVOŘÁK (75) tajit skutečnost, že prodělal rakovinu tlustého střeva! O  jeho nemoci věděli jen nejbližší příbuzní. Nechtěl nic říkat svým kamarádům ani kolegům z divadla

Až teprve nedávno se rozhodl vyjít s pravdou ven. Po třiceti letech, kdy si je zřejmě jistý, že už ho rakovina znovu nedožene. „Nevěděl jsem, co se děje. Pot na čele, jako když vám někdo nacpe kudlu do žaludku a trošku s ní obrací. Asi tak velká to byla bolest,“ popisuje, jak se cítil, když poprvé zjistil, že není s jeho tělem něco v pořádku.

Zachránila ho manželka

manželka Když už nemohl kvůli bolesti ani pořádně hrát, začalo být vážně zle. „Vylezl jsem na jeviště a nemohl udělat krok,“ prozradil herec. K doktorovi ale za žádnou cenu nechtěl. Naštěstí měla jeho manželka JÁJA (74) víc rozumu než on. Nakonec ho přece jen donutila si k lékaři zajít.

Jája Dvořáková, Josef Dvořák

Rozhodl se, že se nevzdá

Přišel na poslední chvíli. Stačilo ještě pár měsíců bolest neřešit a bylo by pozdě. „Myslel jsem si, že se můj čas nachýlil a že se blíží konec,“ nechal se slyšet. To bylo těsně před Vánoci. Místo toho, aby se těšil z nastávajících svátků a užíval si chvíle pohody, byl úplně na dně. A zařekl se, že se bez boje rozhodně nevzdá. Že rakovinu stůj co stůj porazí. A jak slíbil, tak také udělal.

Je pod stálým dozorem

„Musím sice dodnes jednou za dva roky docházet na kontrolu a vyšetření, ale to je opravdu maličkost. Nejdůležitější je, že je člověk zdravý,“ říká dnes už vyléčený Dvořák. Když se to dozvěděli jeho známí a přátelé, naskočila jim na těle husí kůže. Vždyť se jejich kamarád celý život zabývá tím, že rozdává lidem jen smích a radost, a najednou ho potká něco tak strašného! Mnozí mu vyčítají, že jim o tom neřekl, mohli mu být oporou, ale byla to jeho volba a on sám ví nejlíp, co je pro něj dobré a co ne. Zvládl to sám, s pomocí své rodiny. Od té doby si prý mnohem víc váží svého života včetně přátel a rodiny. Stačilo málo a vše mohlo být jinak.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden