Můj kousek štěstí

Končí kariéru na nátlak svých dcer?

Divadlo by ještě opouštět nemusela, jeviště a potlesk diváků dokážou dodat velké množství energie.

Nedávno musela zrušit ve Stavovském divadle své skvělé představení Audience u královny, které se stalo pojmem. Legendární herečka stále častěji šetří své síly. Kdo jí pomůže?

Úžasná žena a skvělá herečka, jejíž kariéra se ale chýlí ke konci. Iva Janžurová (82) má za sebou vážné zdravotní komplikace, na konci loňského roku prošla těžkým zápalem plic, v poslední době si stěžuje na bolest kolen. Ale bojuje!

Vítaná změna?

Ona sama herectví na hřebík pověsit nechce, dcery o ni ale mají strach. Sabina (51) a Theodora (49) prý na maminku tlačí, aby se šetřila a myslela na sebe. Ikona českého filmu se však prý brání zuby nehty, vždyť herectví je její život.

Obě dcery se podle zákulisních informací nabídly, že budou mamince k ruce se vším, co bude potřebovat. Ona se ale asi ze všeho nejvíc bojí nudy a toho, že krmení holubů u Vltavy a další aktivity prostě nejsou pro ni.

Podle některých lidí je možné, že pokud by ji dcery nakonec opravdu přinutily divadlo opustit, mohlo by to udělat víc škody než užitku, možná by se změna podepsala na jejím organismu, zvyklém na určitý stereotyp, na jistou trvalou zátěž.

Muži jejího života

Problém je samozřejmě i to, že Iva Janžurová nemá důvěrného partnera, se kterým by své naléhavé problémy sdílela, měla společné zájmy, mohla třeba podnikat výlety, aby se společně odreagovali. Její jediné manželství s kameramanem Janem Eisnerem (†86) skončilo rozvodem po půl roce a herečka na vztah vzpomínala víceméně s odporem.

Byl to pro ni tak negativní zážitek, že se znovu nikdy nevdala. Přestože její životní partner přišel teprve v podobě Stanislava Remundy (†84). Pečovala o něj s láskou v době, kdy už byl vážně nemocný a po jeho smrti v roce 2012 si už nikoho nenašla, nikdo totiž zřejmě nedosahoval laťky, kterou nastavil její milovaný.

Dnes jsou jí dcery samozřejmě oporou, ale je to složité. Třeba najdou nějaký kompromis a herečka se stále bude moci věnovat práci, kterou zbožňuje. Jistou spásou by mohl být mladý herec ze seriálu Půlnoční zpověď Igor Orozovič (39), který se o ni před časem postaral, když se legendě přímo na jevišti udělalo špatně.

V péči mladého kolegy?

Odvezl ji do nemocnice, kde jí operovali srdeční chlopeň, od té doby je jí stále nablízku. On k ní vzhlíží jako k legendě, ona v něm může vidět sílu a snahu se od ní učit.

Je téměř jisté, že by se rád pasoval do role zachránce, který Janžurové pomůže prodloužit kariéru. Nakonec by to mohlo být výhodné pro obě strany....

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden