Moje sladké tajemství
Krémová houbová polévka s estragonem
Krémová houbová polévka s estragonem

I když už letos houbařské sezóně odzvonilo, houby si můžete dopřát po celý rok. Ať už sáhnete po sušených zásobách z vlastních zdrojů nebo po čerstvých žampionech z obchodu, v kuchyni vykouzlíte tu nezaměnitelnou vůni lesa. Houby jsou základní ingrediencí české kuchyně, od smaženic a omáček až po syté polévky, které zahřejí a potěší. Krémová polévka z nich je přesně tím jídlem, které vám připomene podzimní atmosféru, i když venku mrzne, a propojí tradiční chuť s poctivým vařením.

Polévky z hub se ale nevaří jen u nás. Ve Francii je oblíbená hustá velouté aux champignons s česnekem a tymiánem, v Polsku se houby často kombinují s nudlemi nebo kysanou smetanou, a ve Skandinávii patří krémové houbové polévky mezi nejoblíbenější jídla během chladných měsíců. Dokonce i v Itálii mají svou „zuppa di funghi“, kterou podávají s čerstvým chlebem pokapaným olivovým olejem. Ať už ji ochutnáte kdekoliv, jedno mají společné: vůni lesa a dotek domova.

Houby provázejí člověka odpradávna. A právě tahle tradice se promítá i do moderní kuchyně. Krémová houbová polévka s estragonem představuje spojení klasických chutí s jemným bylinkovým tónem, který dodává pokrmu nový rozměr. Žampiony nebo sušené houby vytvářejí bohatý základ, smetana vše zjemní do hladkého krému a čerstvý estragon přidá jemnou bylinkovou vůni.

Houbová polévka s krutony a čerstvým estragonem

Na 3 porce budete potřebovat:
1x cibule
50 g máslo
250 g žampiony
50 g sušené houby
100 ml voda
300 ml smetana 30%
150 ml mléko plnotučné
5 g sůl
2 větvičky čerstvého estragonu
2 plátky toastového chleba

Postup: Sušené houby nejprve namočte do vody a nechte je změknout. Mezitím nakrájejte cibuli najemno. Žampiony očistěte, nakrájejte je na plátky a jeden si odložte stranou na pozdější ozdobení polévky.

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a krátce ji orestujte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte namočené houby i s vodou a nakrájené žampiony, osolte a znovu krátce orestujte, aby se chutě propojily. Přilijte smetanu a mléko, přiveďte k varu a poté snižte teplotu.

TIP Beko: S rychlým přivedením k varu vám pomůže funkce Booster, která okamžitě zvýší výkon varné zóny. Díky tomu se směs zahřeje rovnoměrně a rychleji, aniž by se připalovala. Ideální pomocník, když chcete, aby houby pustily svou plnou chuť bez zbytečného čekání.

Zatímco se polévka jemně vaří, nakrájejte toastový chléb na malé kostičky a opečte je v troubě při 180 °C dozlatova. Hotovou polévku rozmixujte dohladka a podle chuti ještě osolte. Před podáváním ji ozdobte čerstvým estragonem, křupavými krutony a několika plátky syrového žampionu.

TIP kuchaře: Používáte mražené houby? Nechte je přes noc pomalu rozmrazit v lednici a poté je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Díky tomu se zbavíte nečistot a polévka si zachová jemnou, vyváženou chuť.

Houby jsou nejen symbolem českého podzimu, ale i cenným zdrojem živin. Obsahují bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, které podporují imunitu i vitalitu během chladnějších dnů. V kombinaci se smetanou a čerstvými bylinkami vzniká jídlo, které zahřeje a zároveň dodá tělu potřebnou energii bez zbytečné těžkosti. Není divu, že se houbové polévky staly neodmyslitelnou součástí sezónního vaření v mnoha evropských kuchyních.

Vaření doma má být především o radosti z procesu. Ať už polévku připravujete z čerstvých hub po výletu do lesa, nebo z ingrediencí, které máte právě doma, s moderními spotřebiči Beko je příprava jednodušší a pohodlnější. Houbová polévka tak nemusí být jen obyčejný pokrm, ale chvíle klidu, vůně a radosti uprostřed podzimního dne.

Související články
Vzpomínáte si, jak vás maminka učila, že talíř je opravdu čistý, až když pod prstem „vrzne”? A jak bylo drhnutí houbičkou synonymem dokonalé čistoty? Časy se ale už změnily. Dnešní myčky nejen že umyjí lépe než lidská ruka, ale samy rozpoznají, kolik nečistot je třeba z nádobí odstranit. O tom, že mají hotovo, se dozvíte […]
Slavný zpěvák hitů Nonstop nebo Pár přátel stačí mít má za sebou pořádně nepříjemnou zkušenost. Před šesti lety totiž do jeho domu vtrhli zloději, kteří mu odnesli mimo jiné i sejf s hodinkami v hodnotě přes 4 miliony korun! „Byl to šok, na který nikdy nezapomenu. Hodinky pro mě nebyly jen cenné, ale měly i […]
Bílou pšeničnou mouku obsahuje většina pečiva, dezertů a cukroví, které denně sníme. Nebojte se proto do jídelníčku zařadit zdravější a výživnější mouku ze žita, která se skvěle hodí i na přípravu dezertů. Oproti pšeničnému pečivu jsou výrobky z žitné mouky doslova nabité živinami. Obsahují širokou škálu minerálních látek jako draslík, fosfor, železo, fluor či hořčík, […]
Italové tvrdí, že těstoviny nejsou jen jídlo, ale rituál, při kterém se snoubí kvalita surovin, jednoduchost a pečlivý postup. První zmínky o italských těstovinách pocházejí už ze 13. století, vznikly už ale pravděpodobně dříve. Dnes existuje několik stovek druhů těstovin. V kombinaci s červeným vínem vzniká nezaměnitelná chuť – víno zvýrazní sladkost rajčat a dodá […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz