Jednou z nejstarších a nejuniverzálnějších forem vaření je grilování na špízu. Historie špízů sahá až do doby kamenné, kdy naši předkové přišli na to, že oheň může vylepšit chuť masa.
Dnes se špízy těší velké oblibě v kuchyních po celém světě a odráží kulturní diverzitu v různých zemích. Jednou z nejoblíbenějších variant u nás jsou špízy z kuřecího masa a zeleniny. Tento nutričně vyvážený pokrm jednoduše připravíte na grilu i v troubě.
Kromě kuřecího masa a zeleniny můžete do svých špízů přidat i jiné ingredience. Sýr, zejména halloumi nebo feta se během grilování lehce rozpustí a dodají jídlu novou dimenzi chutí.
Kousky ananasu zase přidají exotický nádech a sladký prvek, který kontrastuje s ostatními slanými ingrediencemi. Pokud patříte mezi milovníky masa, pro další vrstvu chuti a textury zkuste mezi kousky masa a zeleniny napichovat i kousky slaniny. Ta přidá špízu šťavnatost a výraznější chuť.
Ingredience na 4 porce:
500 g kuřecích prsních řízků
1 malou cuketu
1 červenou papriku
2 cibule
sůl, pepř
100 ml olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci hořčice Spak
Ingredience na přílohu:
1 kg brambor
2 lžičky provensálského koření
olivový olej
tatarskou omáčku Spak
Postup:
Maso nakrájejte na kostky. Dejte je do misky, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku a vše dobře promíchejte. Maso můžete takto připravit i den předem a nechat ho uležet.
Cuketu a papriku nakrájejte na kousky a cibuli na čtvrtinky. Na špejle střídavě napichujte zeleninu a maso. Poté oloupejte a nakrájejte brambory.
V míse je promíchejte s kořením, olejem, a nakonec je osolte. Vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte špízy a pečte vše společně asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte s tatarskou omáčkou.