Moje sladké tajemství
Kuřecí špízy pro celou rodinu
Kuřecí špízy pro celou rodinu

Jednou z nejstarších a nejuniverzálnějších forem vaření je grilování na špízu. Historie špízů sahá až do doby kamenné, kdy naši předkové přišli na to, že oheň může vylepšit chuť masa.

Dnes se špízy těší velké oblibě v kuchyních po celém světě a odráží kulturní diverzitu v různých zemích. Jednou z nejoblíbenějších variant u nás jsou špízy z kuřecího masa a zeleniny. Tento nutričně vyvážený pokrm jednoduše připravíte na grilu i v troubě.

Kromě kuřecího masa a zeleniny můžete do svých špízů přidat i jiné ingredience. Sýr, zejména halloumi nebo feta se během grilování lehce rozpustí a dodají jídlu novou dimenzi chutí.

Kousky ananasu zase přidají exotický nádech a sladký prvek, který kontrastuje s ostatními slanými ingrediencemi. Pokud patříte mezi milovníky masa, pro další vrstvu chuti a textury zkuste mezi kousky masa a zeleniny napichovat i kousky slaniny. Ta přidá špízu šťavnatost a výraznější chuť.

Ingredience na 4 porce:
500 g kuřecích prsních řízků
1 malou cuketu
1 červenou papriku
2 cibule
sůl, pepř
100 ml olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci hořčice Spak

Ingredience na přílohu:
1 kg brambor
2 lžičky provensálského koření
olivový olej
tatarskou omáčku Spak

Postup:
Maso nakrájejte na kostky. Dejte je do misky, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku a vše dobře promíchejte. Maso můžete takto připravit i den předem a nechat ho uležet.

Cuketu a papriku nakrájejte na kousky a cibuli na čtvrtinky. Na špejle střídavě napichujte zeleninu a maso. Poté oloupejte a nakrájejte brambory.

V míse je promíchejte s kořením, olejem, a nakonec je osolte. Vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte špízy a pečte vše společně asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte s tatarskou omáčkou.

Související články
Bývalá královna krásy, moderátorka Iveta Lutovská (42) znovu okouzlila – tentokrát ale nebyla středem pozornosti ona sama! V doprovodu svého syna zavítala do pražského Světa medúz, kde ji doslova očarovaly nejen vznášející se průhledné krásky, ale také nová expozice svítícího planktonu. A jak sama přiznala, na tuhle návštěvu jen tak nezapomene, a to přesto, nebo […]
Šťavnaté vepřové maso bývá sázkou na jistotu v nejedné domácnosti. Dlouhé pečení krkovice z ní vypeče tuk, čímž maso získá výraznou chuť a marináda zjemní celkovou chuť. Pokud chcete zkusit krkovici v méně obvyklé podobě, použijte kombinaci kvalitního kečupu a černého piva. Ta skloubí sladkokyselý profil rajčat s karamelovými tóny piva, stolovníci tak okusí jinou […]
Dříve se křídla z kuřat v gastronomii téměř nepoužívala, nyní jsou favoritem nejednoho jedlíka díky své šťavnatosti a jednoduché přípravě. Z kultovního pokrmu, jaký známe dnes, se stala legenda téměř náhodou. Vše začalo v roce 1964 v rodinném podniku Anchor Bar ve městě Buffalo ve státě New York. Majitelka Teressa Bellissimo hledala rychlou svačinu pro […]
V pondělí 16. června 2025 se uskuteční již třináctý ročník Fresh Senior Festivalu, akci bude opět hostit Villa Pellé v pražské Bubenči. V duchu letošního motta „Život je hra v každém věku, bez předsudku k hendikepu“ vystoupí nejen profesionální umělci a účinkující z řad seniorů, ale také děti ze znevýhodněného sociálního prostředí či umělci se […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz