Moje šťastná hvězda

Květu Fialovou uvěznila nemoc v minulosti!

Žije ve vlastním světě

Zatímco ještě v březnu vypadala herečka KVĚTA FIALOVÁ (76) vyhuble a její blízcí se obávali, že je navždy opustí, nyní má opět plné tváře a úsměv na rtech. Jediné, co prozrazuje, že bojuje s krutou chorobou, je skutečnost, že již žije ve svém vlastním světě.

Už druhé narozeniny oslavila legendární Tornádo Lou v centru pro nemocné Alzheimerovou chorobou v Průhonicích u Prahy. Herečku trápí narušená krátkodobá paměť, která se navíc vlivem těžké nemoci stále zhoršuje.

„Maminka se neustále ptá, jestli má nějaké představení nebo zájezd. Je vidět, že jí divadlo moc chybí,“ svěřila se už vloni hereččina dcera ZUZANA HÁŠOVÁ (54). A na tom se za celý rok nic nezměnilo. Herečka má podle slov Hášové neustále obavy, aby nezmeškala divadlo.

„To je tím, že maminka byla celý život strašně zodpovědná a poctivá ke svému řemeslu,“ vysvětlila. Je proto evidentní, že ačkoli zvenčí vypadá Květa skvěle a podle kolegů a kamarádů, kteří ji pravidelně navštěvují, překypuje dobrou náladou a energií, nemoc uvnitř jejího těla neúprosně postupuje dál.

Prožívá bohužel muka

Dcera legendární herečky musí i přes maminčin dobrý stav prožívat muka. Byl to právě Alzheimer, který jí před necelými dvěma lety vzal tatínka, režiséra PAVLA (†80). A nyní je nucena přihlížet, jak ji stejná nemoc kousek po kousku bere i mámu.

Ta naštěstí ale nic netuší. Žije ve svém vlastním světě uvězněna v minulosti, v době, kdy byla ještě zdravá a bavila diváky nejen v divadle, ale i ve filmu. Fialová tráví spoustu času na zahradě, je krásně opálená a podle svých slov je v léčebně velmi.

spokojená. „Daří se mi tu velmi dobře a jsou tu na mě moc milí. Jsem ráda, že jsem právě tady,“ pochvaluje si herečka svůj více než roční pobyt v Průhonicích.

Snaží se ji uklidňovat

Vzhledem k tomu, že má dcera Květy s touto zrádnou nemocí své bohaté zkušenosti, ví, že je pro nemocného nejdůležitější, aby byl v klidu a jeho představy či bludy jej nestresovali.

Snaží se proto mamince na její „zcestné dotazy“ odpovídat trpělivě a ujišťovat ji, že je vše v pořádku. „Uklidňuji ji tím, že jí říkám, že má divadelní prázdniny,“ líčí Hášová, která je u své mámy, co to jen jde. Stejně jako její herečtí kolegové a kamarádi, kteří na ni stále nezapomněli.

Dcera Zuzana Hášová se o ni velmi stará.

.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden