Moje šťastná hvězda

Miroslav Šimek: Bavič se sarkastickým humorem

Když se řekne jméno MILOSLAV ŠIMEK (†64), mnohým z nás se vybaví hlášky: „Co tančíš, když máš na nohou pluhy, ty burane!“ nebo „Neseš chlast?“ z povídky Můj první mejdan.

Komik, humorista a spisovatel Miloslav Šimek byl původně učitelem dějepisu a češtiny. Na právnickou fakultu, kam se hlásil, se totiž nedostal kvůli špatnému kádrovému profilu. Už na vysoké škole se seznámil s JIŘÍM GROSSMANNEM (†30), s nímž založil humoristickou dvojici a začali spolu vystupovat v divadle Semafor.

Zuzana Bubílková Aby na poměr neupozorňovali, na jevišti si raději vykali.

Pomohla mu televize

Největší popularitu si Šimek získal právě ve spojení s Jiřím Grossmannem, s nímž se na přelomu 60. a 70. let minulého století stali semaforskými hvězdami. Do širšího povědomí české veřejnosti vstoupili ale teprve poté, co vydavatelství Panton začalo vydávat povídky Šimka a Grossmana na gramofonových deskách a Československá televize uváděla pravidelné semaforské pořady. Bohužel, Grossmann v roce 1971 zemřel na nevyléčitelnou chorobu krve, Šimek paradoxně o více než 30 let později podlehl podobné nemoci.

Miluše Voborníková Jiří Grossman

Sekýroval Sobotu

Po smrti Grossmanna začal Šimek spolupracovat s PETREM NÁROŽNÝM (78) a LUĎKEM SOBOTOU (73). „Skvěle mi organizoval život. Když jsme spolu psali, já vymýšlel fóry a on k nim pointy. Přesně určil, od kdy do kdy se bude pracovat a kdy půjdeme pinkat tenis. Jako bývalý učitel mě vlastně vedl,“ vzpomíná na Šimka dodnes Sobota. Poté, co začal Šimek spolupracovat s JIŘÍM KRAMPOLEM (78), se dostal jeho humor na úroveň estrádních pořadů a z toho začaly pramenit neshody s ředitelem Semaforu JIŘÍM SUCHÝM (85), které ukončila až výpověď v roce 1990. Šimek založil téhož roku Divadlo Jiřího Grossmanna.

S politiky netančím

Později se Šimek soustředil výhradně na politickou satiru. V divadle a televizi vystupoval spolu s někdejší moderátorkou zpravodajských relací ZUZANOU BUBÍLKOVOU (64). Jejich pořady S politiky netančím a Politické harašení si získaly mnoho příznivců. Bubílkovou se Šimkem ale spojovalo i milostné pouto, které jim oběma dost často komplikovalo život. Zuzana dokonce po Šimkovi několikrát žádala, aby kvůli ní opustil ženu MAGADALENU (76). To ale Šimek nikdy neudělal. Zemřel na leukémii. 16. února 2004.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden