Můj čas na kafíčko

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková (†83). Měla nezaměnitelnou image s typickými velkými brýlemi.

Její nejsilnější vztah skončil, když si vytoužený partner vybral jinou ženu, ale po letech mu už dávno odpustila.

Ve věku 83 let zemřela v pátek večer zpěvačka a herečka Naďa Urbánková.  Krátce před smrtí byla hospitalizovaná s covidem. Před 13 lety prodělala rakovinu prsu a s následky se potýkala do poslední chvíle. O jejím úmrtí informovala na sociální síti jeji dcera Jana Fabiánová.

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19,“ napsala Fabiánová.

Traumatické dětství

Zpěvačka Naďa Urbánková (†83) si během své kariéry prožila hvězdné chvíle. V soukromí to ale často skřípalo a bolelo - muži jí většinou zraňovali nebo jí komplikovali život. Začalo to už v dětství...

Na svět přišla Naďa Urbánková (†83) s příjmením Balabánová. Její otec pocházel ze Zakarpatské Ukrajiny. Do Československa přišel pracovat. Protože měl ale později vážně nemocné srdce, dostal invalidní důchod. Když bylo Nadě devět let, prožila právě vinou otce kruté trauma.

Odvedl ji na půdu a tam ji znásilnil. Vyhrožoval, že pokud o tom někomu bude vyprávět, tak ji zabije. Tento hrozný zážitek nejspíš poznamenal zpěvaččin vztah k mužům v dospělosti.

Muž, po kterém měla své příjmení

Cesta k velkému úspěchu, kdy se pětkrát po sobě v sedmdesátých letech stala Zlatou slavicí, nebyla přímá. Nejprve šla totiž Naďa studovat střední zdravotnickou školu. Stala se tak diplomovanou zdravotní sestrou a opravdu v nemocnici i pracovala, nejprve na interně, později na neurologii.

Zároveň ale snila o kariéře herečky. Seznámila se z lidmi z jednoho amatérského divadla a ti ji vzali mezi sebe. Potom přišla nabídka do pardubického divadla na post elévky. Tahle štace byla pro Naďu důležitá i v soukromí.

Seznámila se tam totiž s hercem Karlem Urbánkem (†91), svým prvním budoucím manželem - dodnes nosí jeho příjmení, i když se pak provdala ještě dvakrát. Nebylo to snadné manželství, Naďa měla problém hlavně s tchyní, která by si bývala přála pro svého syna nějakou „lepší partii“.

Přesto s Karlem prožila celkem šťastné období. To ale bohužel završila tragédie. Naďa byla těhotná, ale o miminko přišla. Pár to pak rozdělilo a následoval rozvod.

Noc s Armstrongem

Cesta k popularitě u většiny zpěváků v šedesátých letech vedla přes divadla Semafor nebo Rokoko. Právě v Semaforu se Naďa rozhodla zkusit štěstí. Myslela si, že jde jen na pohovor a podle vlastních slov si tehdy před pány Jiřím Suchým (91) a Jiřím Šlitrem (†45) připadala jako „venkovské tele“.

Myslela si, že u zkoušky neuspěla a že to byla ostuda. Když odcházela, tak ji k jejímu překvapení ale u vrátnice dohonil Jiří Suchý a řekl, že ji berou. Zakladatel Semaforu měl pak vliv i na image Nadi. Nevěděla totiž, jak skloubit dohromady své problémy se zrakem a vystupování na jevišti.

Jiří Suchý jí poradil, ať ze svých brýlí udělá přednost - a to se Nadě stoprocentně podařilo. Na léta strávená v Semaforu vzpomínala vždy s radostí. Dvě příhody zažila s Evou Pilarovou (†80). Při té první je Jiří Šlitr pozval do vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici.

Tam si obě zpěvačky objednaly v podstatě celý jídelní lístek - Šlitr je pak raději už nikdy nikam nepozval. Ta druhá příhoda byla mnohem úžasnější.

Když v Praze koncertoval Louis Armstrong (†69), tak ho společně s Evou Pilarovou odchytily v Semaforu před pánskou toaletou.  „Potom jsme v Semaforu zpívali pro něj, jeho manželku a kapelu a byli jsme tam až do rána,“ prozradila Naďa.

Svatba za oceánem

Nadě se dařilo. Začala se objevovat i ve filmech. Shodou okolností jich byla většina později zakázána, jako Ostře sledované vlaky nebo Skřivánci na niti. Zamilovala se tehdy do herce Josefa Abrháma (82), kterého zpětně považuje za svoji největší životní lásku.

Josef jí ale zlomil srdce! Chodili spolu osm let, Naďa si chtěla Josefa vzít a založit s ním rodinu. Jako jedna z posledních se pak bohužel dozvěděla, že se její přítel zakoukal do své mladé kolegyně Libuše Šafránkové (†68). Nadě se tím zhroutil celý svět.

„Byl to jeden z najdelších vztahů mého života a z mojí strany určitě nejsilnější,“ konstatovala v jednom rozhovoru. Před obrovským citovým zklamáním utekla pracovně za oceán, do Spojených států. Tam si víceméně z trucu vzala  profesora angličtiny a textaře Jana Nemejovského (78), s nímž se znala teprve tři týdny.

„V Americe mi připadalo všechno bláznivé a neskutečné, měla jsem chuť vyvést šílenou věc,“ přiznala. S Janem se Nadě splnil alespoň sen o mateřství - přivedla na svět dceru Lindu.

Z té se stala herečka, zpěvačka a módní návrhářka, vystupující pod jménem Jana Fabiánová (43). Své největší lásce, Josefu Abrhámovi, ale časem odpustila. „Pochopila jsem, že k sobě zkrátka patřili,” uznala. „Oni si byli tak strašně podobní, že prostě nebylo možné, aby nebyli spolu.”

Na lékařku měla celý život vztek!

O život své dcery se Naďa strašně moc bála, když byly Janě čtyři roky. Jednoho rána zjistila, že má dcerka teplotu. Zavolala doktorku, která k nim pravidelně chodila. Ta bez podrobnějšího vyšetření jen prohlásila, že jde o nějakou chřipku a doporučila acylpirin. Situace byla ale mnohem vážnější.

Během dne se stav dcerky zhoršil, měla na sobě modré skvrny, nedýchala a nebilo jí srdíčko. Byla už v klinické smrti! „Doktor ji hned rozdýchal a řekl, že jsou to febrilní křeče a že má zápal plic. Ta doktorka to ráno normálně prošvihla a Jana strávila dva týdny ve špitále.

Jak všechno odpouštím, tak tohle té babě nezapomenu nikdy,“ uvedla Naďa. Později, když byla Jana větší, musela Naďa zase bojovat s hloupou fámou, která se rozšířila mezi lidmi. Tvrdilo se, že svoji dceru nešťastnou náhodou usmrtila při couvání autem.

Této lži spousta hlupáků skutečně věřila a zpěvačku dokonce přišli vyslechnout příslušníci Veřejné bezpečnosti. Ti také moc rozumu nepobrali, protože i když jim Naďa svého jediného potomka ukázala, ptali se, kde má druhé dítě. Naštěstí se ona fáma nakonec rozplynula jako pára nad hrncem, Naďu ale stála spoustu zbytečných starostí.

Dluhy, rozvod a rakovina

Třetího manžela prý Nadě doslova vyvěštila herečka Helena Růžičková (†67). Ta jí oznámila, že na ni osudový muž čeká ve Švýcarsku. Měla pravdu, ale pro Naďu to nakonec nebyl důvod k radosti. Doktor Josef Havlík (†87), český emigrant, nejprve vypadal jako solidní muž.

Naďa kvůli němu dokonce přerušila svoji kariéru a začala s ním ve Švýcarsku žít. Po letech, naplněných koncerty a nahráváním, přišlo pro zpěvačku období klidu. S manželem se pak vrátila do České republiky, aby zde společně podnikali. V Protivíně začali provozovat sanatorium a ordinaci, skončilo to ale špatně.

Zůstaly dluhy ve výši třiceti milionů. Po dvanácti letech manželství následoval bolestný rozvod a válka obou partnerů prostřednictvím médií. Vyšlo pak najevo, že Havlík vždy sliboval víc, než mohl splnit a že Naďu a její popularitu vlastně využil k tomu, aby se mu u nás otevíraly dveře.

Zpěvačka ho pak nepřímo obvinila i z toho, že stres prožitý v manželství zapříčinil její pozdějí rakovinu. Tu naštěstí Zlatá slavice překonala. Přestože její život nebyl a není snadný, svými písničkami vždy rozdávala pohodu a úsměv na tváři.

Ve své soukromé sbírce měla více než stovku brýlí!

Brýle Naďa Urbánková nejenom nosila - protože špatně viděla na dálku - ale také sbírala. Měla jich asi kolem sto dvaceti. „Za minulého režimu jsem si koupila brýle v drogerii třeba za čtyřicet korun. Když si chcete pořídit nějaké skutečně kvalitní brýle, dáte za ně klidně i patnáct tisíc korun,“ uvedla zpěvačka. Svého času jí za propagaci brýlí spousta lidí děkovala, speciálně prý maminky děti, které odmítaly brýle nosit.

Nevěřila, že její dlouholetý kapelník a kamarád si vzal život dobrovolně!

Dlouhá léta vystupovala Naďa Urbánková společně s kapelou Country Beat Jiřího Brabce. Prožila s ní nejlepší roky kariéry. Proto byla šokována tím, jak její kamarád Jiří Brabec (†63) skončil. Dluhy dohnaly vyhlášeného hudebníka k tomu, aby dobrovolně skoncoval se životem.

Oficiální verzi ale Naďa příliš nebere. V jednom rozhovoru uvedla: „Jirka nikdy nebyl srab, a proto nevěřím, že spáchal sebevraždu. Prostě mi to k němu nesedí a myslím si, že to bylo zřejmě nějak jinak.“

Šťastný let k Andělům milá Naďo! Nikdy nezapomeneme!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden