Moje sladké tajemství

Poznejte sílu „léčivého obilí“

Se zvyšujícím se zájmem o zdravý životní styl se lidé častěji obracejí k původním, alternativním nepřešlechtěným plodinám, mnohdy označovaným jako superpotraviny. Takové plodiny najdeme i v naší přírodě – borůvky, česnek, cibuli, vlašské ořechy, pohanku nebo původní obilniny.

Patří mezi ně pšenice jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice a špalda. Říká se jim „léčivé obilí“ díky vyššímu obsahu živin, bílkovin a antioxidantů. Pokud použijete tyto plodiny v bio kvalitě, máte záruku, že byly vypěstované v našich klimatických podmínkách, bez chemie a z osiva bez šlechtění a modifikace. Tyto obilniny si uchovávají vlastnosti divokých bylin, jsou silné, odolné a vitální.

Mají vyšší obsah živin, které tělo dokáže lépe zpracovat. Maximum prospěšných látek získáme z celého obilného zrna, ať už ve formě celých zrn, vloček, nebo celozrnné mouky. Původní zapomenuté obilniny pěstuje v systému ekologického zemědělství společnost Probio ze Starého Města pod Sněžníkem už přes třicet let.

Jednozrnka má drobná placatá zrnka, která po uvaření příjemně křupou a zároveň jsou měkká a chutnají jemně oříškově. Výtečně se hodí do zeleninového salátu, polévky minestrone, do pilafu či jako příloha k rybám či masu. Velice příjemně a chutně nahradí zcela nebo částečně rýži v jakémkoliv rizotu. Ve formě vloček si ji vychutnejte v ranní kaši, domácí granole, sušenkách, základu cheesecaku či v zeleninových placičkách. Ačkoliv jednozrnka obsahuje lepek, lidé s intolerancí lepku ji snášejí dobře.

Je lehce stravitelná a doslova hýčká trávicí trakt, dokonce vyhovuje i některým celiakům. Zrna je třeba namočit předem a uvařit doměkka, pak přímo zazáří v polévkách, salátech, nákypech, placičkách a karbanátcích. Dvouzrnku můžete využít stejně jako jednozrnku místo rýže při přípravě rizota. Z mouky upečete sušenky, krekry, pizzu, chléb i palačinky nebo lívance.

Recept:
Povidlové buchty z dvouzrnkové mouky
Množství: 15 buchet

Suroviny:
300 g polohrubé pšeničné mouky BIO PROBIO
200 g dvouzrnkové mouky celozrnné jemně mleté BIO PROBIO
50 g třtinového přírodního cukru BIO PROBIO
Špetka soli
40 g droždí
200 ml mléka
50 g másla + máslo na vymazání
2 vejce BIO
Citronová kůra z BIO citronu
Povidla

Postup:
Z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a ze 3 lžic vlažného mléka nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli a kvásek. Přidejte vejce, změklé máslo, mléko a citronovou kůru.

Těsto míchejte tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Těsto nechte asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou.

Po vykynutí tvarujte z těsta malé bochánky, ty roztáhněte na placku a naplňte povidly (asi 1 lžička). Buchty zabalte tak, aby náplň nevytékala, a vložte je do vymazaného pekáče uzavřenou stranou dolů. Buchty pečlivě pomažte máslem, aby se na sebe nelepily. Pečte 25–30 minut na 180 °C. Během pečení buchty ještě alespoň jednou potřete máslem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden