Můj kousek štěstí
Ve hvězdě popu našel svou lásku
Dodnes jej mrzí, že jí musel lhát.
Ve hvězdě popu našel svou lásku

Svým hlasem dobyl operní pódia ve Vídni, Londýně i New Yorku. S milovanou „Haničkou Písničkou“ se oženil pouhý den poté, co se rozvedla.

Maminka Edita Margitová (†97) byla Slovenka s maďarskými kořeny, vychovala tři syny, Jána (75), Petera (70) a nejmladšího Štefana. Její tatínek, Štefanův dědeček, hrál a nějakou dobu i řediteloval v divadle v Košicích. Lásku k divadelním prknům zdědil tedy jeho vnuk zřejmě po něm.

Zato tatínek světoznámého operního pěvce prý zpívat neuměl vůbec, říkával, že nezazpívá ani hymnu. Štefan Margita (67) nejprve studoval uměleckoprůmyslovou školu, obor fotografie, tehdy ho ještě ani nenapadlo, že by se mohl zabývat vážnou hudbou.

Hořel pro fotografování, ale po skončení střední školy nastupil do komunálních služeb a dělal snímky na pas a občanský průkaz. „Poté, co  jsem jich  denně udělal šedesát, začal jsem si myslet, že někoho  zabiju,“ vzpomíná. Pochopil, že to není práce pro něj, naštěstí byl přijat na konzervatoř.

Dobrá rada

Svět opery je všechno, jen ne nudný. V prvé řadě bojujete s drby, pomluvami, nezvládnutými emocemi. Když jako úplný začátečník nastupoval do košického divadla, dostal od kolegyně následující radu: „Pokud se hodláš v opeře urážet, tak ji nemůžeš dělat. Doma si rozbíjej věci a breč, ale v divadle nic nedávej najevo.“

Zažil kolem sebe spoustu hysterických scén. Jedna operní diva prý ze sebe zuřivě strhávala kostým, protože v něčem tak ohavném ona přece nemůže zpívat. Komických situa­cí také nebylo málo.

Bylo to šílené

V opeře v Mnichově režisér velel aby se zpívalo na dřevěné ploše, která se ve druhém jednání zvedne do šikmé polohy. Pečlivá německá uklízečka dřevo před začátkem představení naleštila do vysokého lesku.

Po jejím zvednutí všichni, kdo tam stáli, spadli na zadek a sklouzli dolů, skoro až k dirigentovi. V Její pastorkyni v Dallasu si zase režisér usmyslel, že bude Štefan Margita po celé první jednání držet motorovou pilu a honit s ní Jenůfu.

„Jenže aby byl efekt dokonalý, měla být ta pila zapnutá! Bylo to šílené, bál jsem se, že mi to vyletí z ruky, že zakopnu, že se stane neštěstí…“ hořekuje slavný tenor, který prorazil i ve světě, působí kupříkladu i v newyorské Metropolitní opeře.

Ta je namyšlená

Pěvcovou platonickou láskou byla Hana Zagorová (†75), a to ještě daleko předtím, než se poznali osobně. Toužil se s ní setkat a mnohokrát si představoval, jak bude takové první setkání asi probíhat. Když k němu skutečně došlo, byl ale zklamaný.

Potkali se na schodech ve Státní opeře, zpěvák měl zrovna premiéru. Nadechl se, sebral veškerou odvahu a slavné blondýnce řekl, že ji už roky obdivuje, že je úžasná. Zpěvaččina reakce jej vyděsila.

Čekal, že bude milá, že mu poblahopřeje k premiéře. Ona však jen chladně pravila: „Ano?“ To bylo všechno. V duchu si prý řekl: Bože můj, ta je namyšlená!

Vzápětí ho však zpěvačka překvapila, pozvala ho na narozeninový večírek. Odcházel z něj mezi posledními, zpěvačka veselý hlouček vyprovázela, vchodové dveře nechala otevřené a zašeptala mu: „Jestli chceš, můžeš se vrátit.“

Vrátil se. Zpěvačce kdysi předpověděl osudovou lásku jasnovidec. To jí bylo osmadvacet.

Předpověď měla menší háček. Bylo jí řečeno, že toho pravého potká v šestačtyřiceti. Spontánně vyhrkla: „Ale to nemá cenu, to už budu stará.“

Osudový muž

Štefana Margitu potkala skutečně ve svých čtyřiceti šesti letech. „Za to čekání stál. Je to člověk mého života,“ svěřila se. Vzali se v červnu roku 1992 a od té doby byli nerozluční.

O deset let mladší Margita věděl, že Zagorová nemůže mít vzhledem k onemocnění krvetvorby děti, ale měl ji tak rád, že případné potomky oželel. Za Margitu se vdávala den poté, co se rozvedla s Vlastimilem Harapesem (77). Nechtěla ztrácet čas, věděla, jak je vzácný.

Oba všem říkali, že se jim spolu žije báječně, a bylo tomu skutečně tak. Vychutnávali si život i vzájemnou lásku. Strávili spolu krásných třicet let.

„Nikdy jsme se nehádali. To bylo fakt tak nádherný. Chtěl bych se probrat a říct si, že to byl jen strašnej sen,“ prohlásil zanedlouho poté, co dáma jeho srdce zemřela.

Za svoje nejhorší životní představení označuje chvíle, kdy byl nucen milované ženě lhát, usmívat se, tvrdit, že je všechno v pořádku a že se těší, až se spolu vrátí domů, přestože sám znal zlé prognózy lékařů. „Stále se vyptávala, co budeme dělat. Jestli půjdeme na Slavíka. Prostě netušila, že se to stane,“ vzpomíná zdrcený Margita.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Slavným se Macaulay Culkin stal možná příliš brzy
premium
Culkinovi byli chudí, a hlava rodiny rozhodla, že by jedno z dětí mohlo vydělat peníze u filmu. Volba padla na blonďáčka Macaulaye. Byl největší dětskou hvězdou své doby, nejúspěšnější dětský herec 90. let. Přesto se nedá říct, že by ho to učinilo šťastným. Byl dítětem ctižádostivých rodičů. Je ovšem třeba podotknout, že Culkinovi nebyli žádní závratní boháči. Matka […]
Opustil nás král hereckých rolí Karel Heřmánek
premium
Tragický odchod legendy českého filmu Karla Heřmánka (†76) šokoval celé Česko. Z jakého důvodu proti sobě obrátil na střelnici zbraň? Co se odehrálo poslední minuty před jeho smrtí? Tragické je nejen samotné úmrtí divadelního principála a oblíbeného herce, který zářil ve stovkách rolí, ale i jeho hrůzné okolnosti. Podle očitých svědků, kteří byli v sobotu 24. srpna odpoledne […]
Otužilec, dřevorubec, číšník, závodník – kdo je vlastně herec Pavel Nový?
premium
Na dětství vzpomíná s láskou. Na tatínka, kterému pomáhal ochutnávat pivo. Na všechny práce, které si vyzkoušel. I na nemoc, co ho posílila. Pokud herce Pavla Nového (76) uvidíte jinde než na jevišti, bude mít na sobě téměř s jistotou kraťasy. A to i v zimě. Patří totiž k velkým příznivcům otužování, takže se neobléká víc, než […]
Jak Simona Stašová přešla ze soudní síně rovnou do porodnice?
premium
Už je to dávno, co se herečka Simona Stašová stala navždy symbolem českých Vánoc. Ve chvíli, kdy se stala manželkou důstojníka Československé lidové armády Šebkovou. Tehdy v roce 1999 to byla její první opravdu velká role. Proč? Tento článek by mohl začít takto: Je dcerou legendární české herečky Jiřiny Bohdalové (*1931) a uznávaného seismologa a geofyzika Břetislava […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz