Moje šťastná hvězda

Věří Pilarová svým fotkám víc než hlasu?

Chce se prosadit na výstavách

Že se EVA PILAROVÁ (76) věnuje i fotografování, je známá věc. Kdysi tedy usoudila, že své obrázky bude předvádět na výstavách. Je o ně ale zájem? Aby své umění mohla prezentovat, neváhá za to prý nabízet i svůj koncert.

Fotit začala před 12 lety, když si pořídila svůj první digitální fotoaparát. Nejdřív fotila jen tak pro zábavu. Pak ale díky přátelům objevila počítačové programy na úpravu fotek a v nich si se snímky začala hrát, jak sama říká, stylem pokus omyl.

Těžko říct, proč okolí začalo zpěvačce tvrdit, že její snímky mají výstavní potenciál. Snad její přátele zaujalo neobvyklé nadšení, s jakým se žena v jejím věku rozhodla dorozumět se s moderní technikou.

Každopádně Pilarová se té chvály důvěřivě chytla a tak nějak nenápadně z fotografování učinila součást své kariéry.

Svým fotkám věří

Nenechala a nenechává se odradit ani posměšnými reakcemi, které svým na první pohled amatérským fotografickým snažením vyvolala.

Kritici z řad profesionálních fotografů a grafiků dávali a dodnes občas dávají zpěvačce najevo především to, že mít a umět používat kvalitní fotoaparát a naučit se ovládat šikovné počítačové programy z člověka ještě nedělá nadaného fotografa.

A obzvláště v dnešní době, kdy je internet více či méně kvalitně upravených fotografií plný, to není nic neobvyklého, natož výstavního. Pilarová své zálibě přesto věří natolik, že příležitostem k vystavování svých upravovaných fotek chodí naproti, i za cenu využití vlastní hudební kariéry.

Aby svá díla mohla na různých výstavách prezentovat, jako přidanou hodnotu nebo možná spíš takový nenápadný úplatek, organizátorům klidně nabízí své pěvecké vystoupení. Pilarová tvrdí, že když už na vernisáž jede, nevidí důvod, proč by v rámci události, kromě svého foto repertoáru nevystoupila i s tím hudebním. Podle některých zdrojů z prostředí výstav je ale pro organizátory velice výhodné poskytnout prostor pro snímky a k tomu dostat exkluzivní vystoupení ještě stále populární zpěvačky.

Fotozpěvačka

Sama Pilarová si zřejmě dobře uvědomuje, že její foto výtvory nejsou mnohými odborníky vnímány jako seriózní fotografie. Vyplývá to z jejích slov, když vysvětluje, jakou výhodu má ona jako zpěvačka oproti těm skutečným fotografům, když pořádá svou vlastní vernisáž.

Pochvaluje si, že zatímco oni se nějakých herců nebo zpěváků musejí doprošovat, aby se o doprovodný program vernisáže postarali, Pilarová návštěvníkům může nabídnout sama sebe hned v několika pozicích.

Lidé si přijdou poslechnout její pěvecké vystoupení a k tomu mají možnost si prohlédnout, jak se za těch dvanáct let naučila používat fotoaparát a hlavně zmíněné složité programy, ve kterých si pořízené snímky pro zábavu upravuje. Zdá se, že královně českého swingu takový styl prezentace své moderní záliby zcela vyhovuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden