Moje šťastná hvězda

Vyhněte se střevním potížím

Ať už trpíte častou zácpou, nebo naopak průjmem, většinou bývá problém v tom, co jíte, a také za to může vaše psychika, například změna prostředí. S obojím se dá ale bojovat. Jak?

Co způsobuje zácpu?

Nedostatek vlákniny ve stravě, nedostatek neslazených tekutin, absence pravidelného pohybu nebo odkládání stolice. Tohle všechno je špatně. Co ale dělat, když se snažíte vše dodržovat správně, ale zácpa nakonec stejně přijde? Vyzkoušejte osvědčené triky. Jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny Zařaďte do svého jídelníčku hnědou rýži, ořechy, fazole, pšenici anebo oves.

Naopak byste se měli vyhnout potravinám obsahujícím vysoké množství tuku a cukru. Rovněž zapomeňte na banány a borůvky, hovězí maso anebo kuřecí játra. Rychlá pomoc Znáte všechna přírodní projímadla? Pokud vás přepadne zácpa, sáhněte po švestkách, jablkách, fících, jahodách nebo například sušených meruňkách.

Za průjem mohou viry

Kromě stresu a nevhodné stravy způsobují průjem také viry obsažené ve vodě anebo potravinách. Občas je způsoben i alergií na některé potraviny. Jak ho zastavíte? Rehydratační nápoje Ty mají za úkol tělu dodat nejen potřebnou hydrataci, ale také ionty, a díky glukóze i potřebnou energii.

Víte ale, jak si ho vyrobit? Je to jednoduché. Do 250 ml vody přidejte čtyři lžičky citronové šťávy, tři lžičky medu, půl lžičky jedlé sody a půl lžičky soli. Pořádně zamíchejte a vypijte vše najednou. Rehydratační nápoje si ale můžet udělat i z pomeranče. Opět si připravte 250 ml vody, šťávu ze dvou pomerančů nebo grepů, šest lžiček cukru a lžičku soli. Nápoj konzumujte alespoň dvakrát denně, nejlépe ráno a večer.

Bylinky, které pomáhají

Bylinné odvary jsou na střevní potíže tím nejlepším pomocníkem. Nejvhodnější je například ostružník maliník, šalvěj lékařská, pelyněk pravý, anýz vonný, heřmánek lékařský či máta peprná.

Dvě čajové lžičky sušené nebo čerstvé rostlinky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte pět až deset minut louhovat. Následně sceďte a popíjejte po malých doušcích během celého dne. Jestliže se vám bude čaj zdát příliš hořký, můžete ho dosladit medem nebo třeba agávovým sirupem.

Zbavte se plynatosti a bolesti břicha

Trpíte nadměrnou plynatostí? Často vás po jídle bolí žaludek? Pak rovněž sáhněte po bylinkách a koření, nejlépe po fenyklu. Semínka totiž tlumí střevní křeče, léčí nadýmání i trávicí problémy.

Výborný je ale i anýz, který má aromatizující a uklidňující účinek. Uvolňuje křeče v zažívacím traktu a také funguje jako prevence proti infekčním chorobám trávicí soustavy. Do třetice nesmíme zapomenout na hřebíček, který patří také mezi nejlepší koření na bolesti břicha.

Je antiseptický a nejlepe uděláte, když ho budete užívat ve formě tinktury v přesných dávkách, které vám určí váš lékař anebo lékárník. Koření a bylinky však můžete konzumovat rovněž v pokrmech, není třeba vyrábět si z nich odvar.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden