Moje sladké tajemství

Zdravé velikonoční pečení

Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Příroda srší energií, rodí se nový život, všechno kvete a raší. Symbolem jara jsou Velikonoce, spojující v sobě pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje, ať už jsou to vejce obarvená na červeno jako symbol lásky či mazanec coby symbol slunce, které opět nabírá na síle.

Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležitý přísun zdravých a kvalitních surovin, které nás nezatěžují chemií, ale naopak nám pomohou s jarní regenerací a očistou. Sázka na bio je tou největší jistotou, ať už budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky. Společnost Probio nabízí k velikonočnímu pečení mouky a další ingredience v bio kvalitě.

Mazanec z bezlepkové směsi - ingredience:
1 balení bio bezlepkové směsi na pečení Probio
1 sáček sušeného droždí
120 g bio třtinového cukru Probio
špetka soli
130 ml vlažného mléka
80 g změklého másla
1 žloutek
1 vejce
2 - 3 lžíce rozinek máčených předem v rumu
vejce na potření
bio plátky mandlí Probio na posypání

Postup:
Z moučné směsi odeberte 30 g na podsypávání a zbytek smíchejte s droždím, cukrem a špetkou soli. Přidejte vlažné mléko, změklé máslo, žloutek a celé vejce a zadělejte těsto. Nakonec k těstu vsypte rozinky a ještě dál těsto míchejte, aby se rovnoměrně do těsta zapravily.

Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte 90 minut kynout. Na pečicí plech položte arch papíru a lehce poprašte odebranou částí moučné směsi. Trochou mouky posypejte i pracovní podložku a na ní překlopte těsto. Těsto krátce propracujte a vytvarujte bochánek. Ten přendejte na připravený plech a dotvarujte.

Vejce prošlehejte se lžící vody nebo mléka a potřete mazanec. Na vrchu lehce nařízněte do křížku. Nakonec posypejte plátky mandlí. Troubu vyhřejte na 200 °C. Mazanec vložte do trouby, teplotu ztlumte na 180 °C a pečte 45 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden