Můj kousek štěstí

Ze studenta se vyklubal lékař čekající na zázrak!

Bezdětný herec Pavel Kříž (54) alias romantik Štěpán Šafránek za svoji roli zaplatil skutečně vysokou daň, přesto na ni nezanevřel. Manželku Bonnie si přivezl z Kanady a s přibývajícím věkem je více a více tajuplnějším.

Rodák z Brna Pavel Kříž (54) se s nadšením pro herectví již narodil. Od základní školy navštěvoval dramatický kroužek, hrál v amatérském divadelním souboru Pírko a patřil také mezi dětské členy souboru Divadla Na provázku.

Nadaný herec se však od základní školy toužil stát lékařem, ale jeho kádrový profil neodpovídal profilu studenta gymnázia, proto nebyl přijat. Náhradním plánem bylo studium konzervatoře a na ten došlo. První stálé angažmá získal v Divadle E.

F. Buriana v Praze. Jeho filmovým debutem byla bezejmenná role ve filmu Kopretiny pro zámeckou paní, pak následovala celá řada Básníků v režii Dušana Kleina (76), které ještě předcházela pohádka O statečném kováři.

2512_O statecnem kovari_03

Od počátku osmdesátých let patřil k nejobsazovanějším filmovým hercům. V době těsně před Sametovou revolucí se rozhodl pro emigraci. Jeho cesta vedla do Kanady, kde prošel několika profesemi a obklikou se dostal do blízkosti své vysněné medicíny.

Na univerzitě ve Vancouvru vystudoval obor psychoterapie a následně se věnoval obyvatelům v domech pro seniory. Krátce po změně režimu Pavel Kříž začal hojně navštěvovat Československo i díky tomu, že byl často obsazován do filmů a přišla i nabídka z Národního divadla.

V Kanadě se také oženil. Jeho žena Bonnie, ve své zemi působila jako filmová animátorka. Dnes společně žijí ve své vile v Praze a ona je ženou v domácnosti. Role, se kterou i zestárnul Bylo až s podivem, že Pavel Kříž nebyl zdaleka považován za mužský ideál, ale přesto byl divácky oblíben a řadou dívek a žen platonicky milován.

Jak svet prichazi o básníky_Miroslava Safrankova_Pavel Kříž

Vždy působil křehkým dojmem a u žen evokoval pocit, že by měl být ochraňován. V roce 1982 mu poprvé Dušan Klein svěřil roli Štěpána Šafránka, tehdy gymnazisty a až čas ukázal, že je to role na celý život.

Postupně se z nevyzrálého studenta, posléze roztomilého medika, vyklubal lékař romantik s pevnými názory, ale hlavně také otec. Do kin zamířil již šestý díl s názvem Jak básníci čekají na zázrak. Ženy a dámy ve věku jistě budou opět soucítit s otcem samoživitelem a budou ho obdivovat za jeho statečnost, obzvlášť když mu budou pomáhat jeho dlouholetí kamarádi.

Kendy, kterého ztvárňuje David Matásek (52), už nechce točit reklamy a jako tvrdošíjný mezek, jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Štěpán je zástupcem primáře v nemocnici, kde válčí s neústupnou ředitelkou.

Jak básníci přicházejí o iluze - Pavel Kříž, David Matásek

Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka v podání Evy Jeníčkové (51)! Největší jeho starostí, je třináctiletý syn Štěpánek, kterého po smrti Aničky Zrzečky vychovává sám. Dvojici nerozlučných kamarádů doplňuje Karas, kterého si zahrál Lukáš Vaculík (53).

Zrodí se však nápad, že je nutné najít pro otce Štěpána novou známost. Kendy a Karas nejsou však jediní, koho to napadne. „Dávám do role Štěpána co nejvíc ze sebe a pochopitelně s rolí stárnu. Jsem s ní od svých devatenácti do padesáti let a to je svým způsobem unikátní.

Dokonce i Dušan Klein říkal, že to ve světové kinematografii nemá obdoby. Každý díl vznikal tak, že je poslední. Zájem lidí a nápady to teprve posunuly k tomu, že byl další a další díl“, řekl Pavel Kříž krátce po natočení „posledního dílu“.

Na Šafránka nezanevřel Kvůli čtvrtým básníkům se dokonce i vrátil z emigrace, i když Básníci stojí také za tím, že s manželkou Bonnie nemá děti, přesto na svojí roli nezanevřel. Dnes by měl již dospělého potomka, ale rozhodnutí definitivně se vrátit z emigrace bylo unáhlené.

Těhotná manželka při návratu do vlasti stála po boku svého muže Pavla. Let byl však náročný a při mezipřistání ve Frankfurtu nečekaně Bonnie potratila. „To je osud, musí se ale žít dál. Nebo nám zbývá něco jiného?" Reagoval tehdy na tragickou okolnost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden