Můj kousek štěstí

Ztrácí poslední zbytky rozumu

Bude to už rok a půl, od doby, co oblíbená herečka pobývá kvůli své nemoci v Alzheimercentru v Průhonicích u Prahy. Před několika dny tam také, v kruhu nejbližších, oslavila své sedmaosmdesáté narozeniny.

Nechyběly kytice ani přání pevného zdraví. A jak popsala oslavu a pobyt v léčebně slavná herečka? „Daří se mi tu velmi dobře a jsou tu na mě moc milí,“ pochválila představitelka Tornádo Lou z legendární koňské opery Limonádový Joe, personál Alhzeimercentra.

Radost jí dělají i pravidelné návštěvy rodiny, přátel a kolegů, mezi kterými je nejčastější návštěvnicí letitá kamarádka, herečka Naďa Konvalinková (65).  Hodně času tráví na zahradě a užívá si slunečních paprsků a čerstvého vzduchu.

I přes pozitivní náladu paní Květy je však její nemoc čím dál, tím krutější a zákeřnější. Vzpomínky se ztrácejí Žádný lék, který by Alzheimerovu chorobu vyléčil, bohužel, neexistuje. A to se podepisuje i na dalším vývoji zdravotního stavu Květy Fialové.

Herečku nemoc nejdřív značně omezila v pohybu a pak připoutala na invalidní vozík, bez kterého se dnes už neobejde vůbec. Nyní čím dál, tím víc drtí i její schopnost vnímaní reality a mysl postupně zbavuje všech krátkodobých vzpomínek.

Záblesky z minulosti se ale čas od času vracejí a legendární umělkyně připomíná svým blízkým, ale také personálu centra, že má zrovna dnes další představení v divadle. „Maminka se bojí, aby nepromeškala divadlo,“ prozradili rodinný příslušníci.

Uklidní ji pouze ujištění, že jsou divadelní prázdniny a tudíž žádné představení se nehraje.  Tak držme paní Květě palce, ať jí její zdravotní stav dovolí, alespoň výlet do milovaného divadla, když už se na prkna znamenající svět, na kterých prožila několik desetiletí, nemůže postavit a zahrát si některou se svých oblíbených rolí i když si to moc přeje.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden