Můj čas na kafíčko

Víte, že hořčice je lék?

Nejspíš sklenici s ní máte kdesi v lednici a asi si od jejího obsahu neslibujete nic zásadního, že?

Jenže to je právě omyl. A omezený úhel pohledu, se kterým  jsme schopni posuzovat přednosti tak banální suroviny, jakou je všeobecně snadno dostupná hořčice, přesněji hořčičné semínko, které je v ní obsažené.

Zmírňuje bolest v krku

Podzimní počasí s sebou přináší i bolesti v krku a nachlazení. Naštěstí nám v tom dokáže hořčice pomoci.

Připravte si léčivý odvar: 1 lžíci hořčičného semínka smíchejte se šťávou z ½ citronu, 1 lžící medu a ¼ hrníčkem vroucí vody. Vše smíchejte dohromady a nechte chvíli odstát. Pravidelně kloktejte a uvidíte, že bolest v krku bude rázem pryč.

Léčí při nachlazení

Naneste si tenkou vrstvu hořčice na hrudník a následně si jej přikryjte vlhkým teplým hadříkem. Kombinace teplého obkladu a hořčice napomáhá při vyčistění dýchacích cest a snadnějšímu dýchání.

Pomáhá při únavě

Byla jste cvičit, trošku jste to přehnala, a najednou se cítíte, jako kdyby vás bolelo celé tělo, a jste naprosto bez energie? Napusťte si vanu a s vaší oblíbenou solí do koupele přimíchejte dvě lžičky hořčice. Tuto směs si dejte do vany a relaxujte 20 minut.

Trápí vás křeče?

V tom případě si při křeči vezměte hořčici a postižené místo si s ní natřete. Hořčice by měla křeč utlumit a zabránit jejímu návratu.

Zklidňuje popáleniny

Popálila jste se třeba o žehličku? Popálené místo si dejte rychle pod studenou vodu a poté si na postižené místo naneste trochu hořčice. Ta zajistí, aby se vám zde neudělal puchýř, a také zmírní bolest.

Regeneruje pokožku

Hořčice má antioxidační a protizánětlivé účinky, navíc obsahuje proteiny, minerály a vitamin E, který zklidňuje a regeneruje pokožku. Stačí si nanést  na místo, kde se vám dělá vyrážka, tenoučkou vrstvu hořčice, nechat 15 minut působit a pak dotyčné místo opláchnout teplou vodou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden