Suroviny na 4 porce: 6 lžic olivového oleje 400 g vepřového krku s kostí 1 najemno nasekaná cibule 150 ml suchého bílého vína 2×400 g plechovka konzervovaných rajčat 2 lžíce passata lístky bazalky sůl mletý pepř 400 g těstovin rigatoni 100 g strouhaného parmazánu Postup: V železném hrnci rozpálíme olej, pak na něm ze všech…

Suroviny: 1 plechovka sterilované cizrny svazek petrželové natě 3 jarní cibulky 2 stroužky česneku drcený římský kmín sůl a pepř ¼ menší hlávky červeného zelí olej na smažení 4 – 6 tortill 2 cizrnové pomazánky 2 saláty 6 lžic bílého jogurtu Postup: Cizrnu, nasekanou petrželovou nať, nadrcený česnek a pokrájené jarní cibulky dáme do výkonného…

Suroviny na 4 porce: olivový olej sůl pepř 1 hrst petrželky 1 hrst sušených rajčat 25 g másla 500 g těstovin 200 g mozzarely 100 g špenátu 2 lžíce rajského protlaku 150 ml zeleninového vývaru 4 stroužky česneku Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do pánve dáme olej a máslo a necháme prohřát. Přidáme nasekané…

Suroviny na 2 porce: 300 g kvalitních špaget 200 g silnějších plátků uzené slaniny) 100 g parmezánu 4 žloutky olivový olej mletý pepř sůl Postup: V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vaříme špagety 8–12 minut. Mezitím nakrájíme pancettu na proužky. Rozpálíme pánev s kapkou olivového oleje a restujeme slaninu dokřupava. Do mísy vyklepneme…

Suroviny: drůbky z 1 kachny, krůty, husy (krk, křídla, žaludek) 100 g kořenové zeleniny 2 lžíce másla 1 malá cibule 1 lžíce hladké mouky muškátový oříšek mletý bílý pepř sůl, petrželka 80 g širokých nudlí 1 vaječný žloutek 100 ml mléka Postup: Drůbky řádně očistíme, opláchneme. Dáme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme….

Suroviny: 1 husa (o váze asi 4 kg) 4 větší jablka 3 velké cibule sůl drcený kmín 2 hrsti nasekané petrželové nati Postup: Husu si obereme od zbytků chloupků a celou ji řádně omyjeme. Odřežeme přebytečný tuk a krk. Dobře maso prosolíme a okmínujeme i zevnitř. Očištěnou cibuli si nakrájejíme na větší kousky. Stejně tak…

Suroviny: 1 hlávka zelí 1 cibule 60 g sádla 1/8 l smetany kmín, med, ocet a sůl Postup: Očistíme si zelí a nakrouháme ho najemno. Podlijeme vodou a vaříme bez pokličky. Na sádle si zatím orestujeme cibulku a přidáme k zelí. Pak vše osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Zelí dochucujeme medem a trochou octa. Necháme…

Suroviny na 4 porce (8 dílků): základní těsto na pizzu 85 g mozzarelly na menší kousky 30 g strouhaného sýru Pecorino 30 g sýru Fontina na menší kousky 55 g sýru Gorgonzola nebo Bisalta Blu 2 prolisované stroužky česneku čerstvá petrželka 4 lžíce 30% smetany Příprava: Z těsta na pizzu vytáhneme na pomoučeném plechu tenkou…

Suroviny: 900 g moučných brambor 120 g polohrubé mouky 120 g krupice 40 g másla 2 vejce sůl Postup: Brambory oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Pak je slijeme a ještě horké prolisujeme sítem či lisem a rychle smícháme s polohrubou moukou a krupicí. Potom přidáme máslo, sůl a 2 vejce. Těsto důkladně a…

Suroviny na 4 porce (8 dílků): 200 g kuřecího masa špetka sušené bazalky 1 ks mozarelly ½ kelímku smetany 1 špetka mletého pepře hrst špenátových listů 1 špetka soli čerstvá bazalka podle chuti goudy Na těsto: 1 lžíce olivového oleje 0,125 l vody 250 g hladké mouky 1 lžíce soli ½ kostky droždí Postup: Mouku,…