Můj kousek štěstí

2x2 životy otce Semaforu Jiřího Suchého

Můj kousek štěstí

Jak se stát úspěšným slavným umělcem? Při kreslení vojenských map musíte poslouchat nepřátelský rozhlas!

Málokdo dostane do vínku tolik talentu, jako Jiří Suchý (85). Ve filmu se poprvé objevil už ve 13 letech. Co na tom, že si zahrál jen jednoho z cestujících, vystupujících z tramvaje. A na co v pozdějších letech sáhnul, to se mu dařilo.

Pravda, úplné začátky to ani nenaznačovaly. Na gymnázium ho kvůli jeho prospěchu nepřijali. Nestal se ani hvězdou kresleného filmu, jak si přál. Nakonec ho vzali aspoň do reklamních ateliérů, ze kterých se po znárodnění stalo družstvo Propagační tvorba.

Předehra Jak se z grafika stal hitmaker Místo reklamního grafika sehrálo v jeho životě klíčovou roli. V Propagační tvorbě se především vyučil grafikem. Potkal tu svou první ženu. A když odešel na vojnu, využíval znalostí při kreslení map.

Že to nemá s uměleckým talentem nic společného? Omyl. Když po nocích zakresloval pomyslné střety znepřátelených vojsk, naladil si k tomu legendární mnichovský rozhlas, kde tenkrát

Zbývá vám 84% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden